FreeEx

Ziaristul de la Realitatea e liber. Prea liber

, 8 Apr 2011



[caption id="attachment_1398" align="alignnone" width="300" caption="Prim plan: Sorin Freciu, Sorin Enache, Sebastian Ghita. Planul doi: Dragos Nedelcu. (la sedinta CNA din 5 aprilie) "][/caption]

Zilele astea s-a tot discutat în presă și în mediile apropiate presei și politicului despre conflictul Ghiță – Vîntu, despre cauzele și substratul acestui conflict și despre efectul pe care îl are pe produsul finit, adică pe ce vede cetățeanul când se uită la Realitatea TV.

Cele două părți aflate în conflict s-au acuzat reciproc de ingerințe editoriale.

Ghiță a fost acuzat că i-a dat afară pe Adrian Ursu și pe Oana Stancu de la emisiunea „Ora de foc”. Ghiță a lăsat de înțeles că a făcut acest gest pentru că cei doi și-ar fi construit agenda jurnalistică vorbind la telefon cu Sorin Ovidiu Vîntu.

Vîntu, la rândul lui, a fost acuzat ca a descins (pentru prima oară?!) la sediul Realității TV tocmai în momentul în care pe post se discuta despre faptul că în telegramele Wikileaks el era nominalizat în top 5 mogulii României. La câteva zile după, el i-a dat afară pe Cătălin Popa, directorul editorial, și pe Mădălina Dulamă, redactor-şef al Departamentului de Ştiri al Realitatea TV.

Unul dintre episoadele acestui conflict s-a desfășurat la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pe 5 aprilie, când reprezentanții celor două părți au fost chemați pentru a lămuri cine are responsabilitatea editorială la Realitatea.

În ședință, Dan Grigore, membru CNA, a subliniat că aceasta situație demonstrează mentalitatea feudală în care încă trăim în România. Astfel, când cineva pune mâna pe o moșie (în cazul de față Realitatea TV), începe să se comporte ca în evul mediu.

Răspunsurile pe care Sebastian Ghiță le-a dat în ședința publică de la CNA celor care acuză existența unor presiuni editoriale la Realitatea sunt memorabile. Referitor la acuzațiile că ambele tabere fac presiuni asupra redacției, Ghiță a spus:

“Astăzi pot să vă spun că eu o consider cea mai liberă redacție din peisajul media. Oamenii sunt bulversați, nu știu de cine să asculte!”.

Iar referitor la esența conflictului Ghiță – Vîntu, am aflat că aceasta este strict una de business, nu se referă la conținutul editorial. Dimpotriva, Ghiță ne-a luminat că cele două părți aflate în conflict au un deziderat comun:

„Noi dorim să angajăm niște jurnaliști și să îi lăsăm să își facă treaba. De fapt noi pe asta ne certăm”.

În acest context, merită să ne reamintim și un fragment dintr-o conversație privată dintre S.O.Vîntu și Doru Bușcu, aruncată în spațiul public de niște procurori dezinteresați, în care patronul auto-declarat al Realității (în acte apar doar copiii săi) dă o definiție a libertății jurnalistului în viziunea sa:

„Are toată lumea libertatea de pe lume: poate pleca când vrea dacă nu-i convine. Noi nu ținem pe nimeni legat cu funia, cu cătușele de scaun sau de colțul mesei”.

(articolul a fost publicat si in Kamikaze)

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024