FreeEx

Suspiciuni de cenzură politică exercitată de CFR Călători/ UPDATE: Poziția CFR Călători

, 16 Iul 2012

      „În România, cenzura este interzisă prin Constituție. Prima datorie în apărarea legii fundamentale este a statului. Când statul însuși o încalcă, se cheamă că paznicul fură, deci pedeapsa trebuie sa fie mai grea.” (Mircea Toma, Președinte ActiveWatch)

Suspiciuni de cenzură motivată politic. ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei solicită companiei CFR Călători să facă publice motivele și argumentele rezilierii contractului de distribuție încheiat cu ziarul Curentul.

UPDATE 18 Iulie 2012: La finalul acestui comunicat găsiți poziția oficială a companiei CFR Călători.

Săptămâna trecută, CFR Călători, companie al cărei unic acționar este statul român, a reziliat contractul de distribuție încheiat cu ziarul Curentul, invocând faptul că publicația ar fi făcut „propagandă politică” și ar fi promovat „mesaje indecente și instigatoare la adresa instituțiilor statului”, potrivit unei adrese trimise de companie, publicate pe rețelele de socializare. Informația, confirmată de ziarul Curentul, nu a fost comentată în nici un fel până acum de reprezentanții CFR Călători, deși ActiveWatch le-a solicitat acest lucru în mai multe rânduri, atât telefonic, cât și pe e-mail.

Notificarea companiei CFR Călători (semnată de Director - Ecaterina Pricope, Șef Divizie Comercial – Leonte Florian, Șef Divizie Exploatare – Fabian Viorel, Șef Birou Juridic – Cerchez Ioan) susține că ziarul Curentul ar fi încălcat obligațiile contractuale asumate, prin publicarea, în datele de 5, 9 și 11 iulie 2012, a unor materiale „ce au conotație de propagandă politică și care conțin mesaje indecente și instigatoare la adresa instituțiilor statului român”. Conform reprezentanților ziarului Curentul, materialele vizate sunt următoarele: „Ponta minte: reclamațiile guvernului la adresa judecătorilor CCR merg mai departe” (publicat aici), „Portretul unui mitoman sadea: Victor Ponta” (publicat aici), „Guvernul Ponta calcă în picioare deciziile Curții Constituționale, pe care promisese că le va respecta” (publicat aici).

Mirela Iacob, Directorul General al ziarului Curentul, a declarat că publicația nu a semnat nici un contract care să îngrădească în vreun fel libertatea de exprimare a jurnaliștilor. Potrivit directorului publicației, restricțiile invocate de CRF Călători pentru rezilierea contractului se referă, în realitate, strict la rubricile destinate materialelor informative puse la dispoziție de S.N.T.F.C. CFR Călători, în baza contractului de distribuție încheiat, fără a avea efect asupra conținutului editorial al ziarului, în ansamblu. În aceste condiții, reprezentanții ziarului Curentul și-au anunțat intenția de a acționa în instanță decizia CFR Călători de reziliere a contractului de distribuție.

ActiveWatch consideră că este un act de cenzură ca o companie (fie ea de stat sau privată) să blocheze distribuția unui ziar din cauză că publicația respectivă este „incomodă” și critică la adresa instituțiilor statului. Situația este cu atât mai gravă cu cât cenzura este practicată de o companie al cărei unic acționar este statul. „În România, cenzura este interzisă prin Constituție. Prima datorie în apărarea legii fundamentale este a statului. Când statul însuși o încalcă, se cheamă că paznicul fură, deci pedeapsa trebuie sa fie mai grea”, a declarat Mircea Toma, Președintele ActiveWatch.

Rolul presei este să informeze și, implicit, să semnaleze eventualele derapaje ale instituțiilor statului. Totodată, Curtea Europeană a Drepturilor Omului consfințește dreptul jurnaliștilor de a exagera și de a folosi expresii șocante sau ofensatoare, pentru a atrage atenția asupra unor chestiuni de interes public.

Departamentul FreeEx,
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei

 

UPDATE 18 Iulie 2012: Poziția oficială a companiei CFR Călători

"Dorim să vă precizăm pe această cale că CFR Călători nu a dorit și nu dorește să cenzureze vreun mesaj politic, social sau economic și nici să îngrădească accesul la informație al cetățenilor țării.
Totodată, CFR Călători este o societate comercială care are drept obiect de activitate transportul călătorilor și, implicit, asigurarea mobilității tuturor cetățenilor României.

CFR Călători nu are o menire și un rol politic și de aceea dorim să nu ne implicăm sau să fim implicați în campaniile cu caracter politic.
CFR Călători a stabilit un parteneriat cu societatea SC Dramiral Media Group SRL - editorul ziarului Curentul, privind asigurarea distribuției gratuite a ziarului respectiv, în trenurile CFR Călători.

Vă menționăm că baza respectivului contract este încercarea societății noastre de a îmbunătăți condițiile oferite călătorilor în trenurile CFR Călători.

Considerăm că în aceste condiții există o asociere de imagine și conținut între orice publicație distribuită în trenurile CFR Călători și societatea CFR Călători.

Deși contractul încheiat în data de 5 martie 2009 cu SC Dramiral Media Group SRL se află sub clauză de confidențialitate, dorim să vă precizăm că articolul 3.6 prevede următoarele: <<Prin conținutul lor, materialele realizate în baza prezentului contract nu vor face niciun fel de propagandă de natură politică sau religioasă, nu vor conține mesaje obscene, indecente și/ sau instigatoare la violență precum și reclame la arme, muniții, droguri, țigări sau alcool, nu vor contraveni intereselor SNTFC CFR Călători SA și nu vor face concurență neloială activității specifice CFR Călători”.

Deoarece în numerele recente ale prezentei publicații au apărut titluri precum - “S-a suit scroafa-n copac: Mihaela Rădulescu Țiganu se laudă că va fi decorată de Regele Mihai” (in 20 iunie) ; „Portretul unui mitoman sadea: Victor Ponta” (9 iulie), solicităm opinia în a ne spune dacă interpretarea noastră a articolelor menționate este corectă sau nu.

Menționăm, de asemenea, că societatea noastră, din considerente care nouă ne scapă, a avut contract încheiat numai cu SC Dramiral Media Group SRL.

Sperăm ca argumentele sus menționate să convingă asupra bunei credințe a societății CFR Călători și a faptului că nu dorim să fim târâți într-un scandal mediatic și /sau politic.

 

Asigurându-vă de întreaga considerație,

Ștefan ROȘEANU, Director General CFR Călători"

 


 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Ce face ANCOM-ul cu DSA-ul: Poliția Internetului sau un mediu online sigur și fiabil, prin respectarea drepturilor fundamentale? - Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă, 3 Apr 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024