FreeEx Presă liberă

Scrisoare deschisă adresată Primăriei Municipiului Craiova

Scrisoare deschisă, 1 Aug 2013

2 august 2013

ActiveWatch apreciază că reacția Primăriei față de materialul critic publicat de Gazeta de Sud este nejustificată în raport cu conținutul articolului și pune presiune asupra unor jurnaliști care au acționat în interes public.

În ediția din 24 iulie, Gazeta de Sud a publicat un material în care atrăgea atenția asupra unei decizii a Consiliului local Craiova care modifica numele unei străzi din oraș. Ziarul arăta că modificarea denumirii străzii presupune automat ca locatarii străzii să-și schimbe actele de identitate. Costurile acestei operațiuni sunt suportate de Primărie dacă cetățenii depun cerere/se prezintă în termen de 15 zile zile de la adoptarea deciziei de modificare adenumirii străzii. În caz contrar, aceștia ar fi plătit amenzi în sume de la 40 la 80 lei. Ziarul afirma că, nefiind consultați sau informați cu privire la acest demers de către autoritățile locale, cetățenii riscau să plătească amenzi.
Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Craiova a transmis un comunicat în care acuza Gazeta de Sud că dezinformează, instigă la ură și decredibilizează autoritățile locale “prin minciună și neprofesionalism jurnalistic”.

În opinia ActiveWatch, Gazeta de Sud a acționat în interes public, expunând o situație (o decizie a Primăriei) care afectează direct rezidenții care locuiesc pe strada a cărei denumire a fost schimbată. Din documentația făcută de echipa FreeEx reiese că autorii materialului au acționat cu bună credință, răspunzând sesizărilor exprimate chiar de cetățenii din zonă, iar acuzațiilor aduse de comunicatul semnat de Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Craiova nu le găsim nicio justificare.

Astfel, materialul publicat de Gazeta de Sud i-a informat pe cetățeni în legătură cu prevederile legale care îi vizează și a redat opiniile unor cetățeni direct afectați de schimbarea denumirii. Nu există nicio exprimare care să instige la revoltă împotriva Primăriei, așa cum se afirmă în comunicatul transmis de Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Craiova. De asemenea, Primăria trebuie să demonstreze că Gazeta de Sud induce o stare de nemulțumire prin materialele publicate, așa cum o face articolul incriminat publică opiniile unora din locuitorii de pe strada Deva.

Amintim Primăriei Craiova că articolul 31 din Constituţia României enunță „Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit... Autoritãţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate sã asigure informarea corectã a cetãţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal”.
De asemenea, legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica stipulează obligația autoritatilor administratiei publice centrale si locale, cu scopul:
a) să sporească gradul de responsabilitate a administrației publice față de cetățean, ca beneficiar al deciziei administrative;
b) să stimuleze participarea activă a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor administrative și în procesul de elaborare a actelor normative;
c) să sporească gradul de transparență la nivelul întregii administrații publice.

Îndeplinirea formală a unor obligații nu înseamnă respectarea spiritului legii. Ar fi fost poate mai util pentru locuitorii cu domiciliu pe fosta str. Deva să primescă în cutia poștală o hărtie din partea Consiliului local care să-i informeze în legătură cu intenția de a schimba numele unei străzi sau măcar să fi fost informați în acest mod imediat după adoptarea acestei decizii, astfel încât aceștia să aibă posibilitatea să-și schimbe actele de identitate în timp util, fără a plăti amenzi sau alte taxe. Din păcate, Primăria nu a făcut acest lucru și nici nu a răspuns solicitării ActiveWatch de a comunica modul în care au fost informați cetățenii cu privire la proiectul de hotărâre de modificare a numelui străzii Deva. Cu toate acestea, Primăria a găsit ulterior resurse să distribuie fluturași în cutiile poștale ale locuitorilor zonei, fluturași ce conțineau comunicatul critic al Primăriei la adresa Gazetei de Sud.

Cazul de față relevă existența unor probleme de comunicare între autorități și cetățeni, situație întâlnită nu numai la Craiova, dar în multe alte comunități locale din România. Mass media devine victima unor asemenea reacții ostile și agresive din partea autorităților.
Autoritățile publice trebuie să respecte rolul presei în societate și să înțeleagă că jurnalistul are obligația profesională de a semnala “neglijenţa, injustiţia si abuzul de orice fel” (Art 2.1 Codul deontologic unic în mass media), iar presa trebuie să vegheze la respectarea de către autorități a legii și a interesului cetățenilor.

Reamintim Primăriei Craiova că exact în urmă cu un an ActiveWatch a reacționat vehement atunci când Președintele Băsescu a cerut românilor să nu mai urmărească emisiunile televiziunii de știri Antena 3. Redăm un paragraf din acel comunicat pe care îl considerăm relevant și pentru situația de față:
„Credibilitatea presei și modul în care aceasta își exercită rolul într-o societate democratică nu se negociază la nivelul politic. Publicul, breasla jurnalistică și societatea civilă sunt actorii care dau măsura credibilitatății presei, prin opțiunile lor de consum, respectiv prin comportamentul profesional și prin observarea critică a industriei. Politicienii, mai ales cei aflați în funcții publice, trebuie să se abțină de la declarații sau manifestări agresive față de mass media, să respecte și să protejeze rolul presei în societate. Clasa politică și reprezentanții autorităților trebuie să fie garanții respectării drepturilor fundamentale. Atitudinea agresivă față de presa incomodă nu are nicio credibilitate atunci când vine din gura unor politicieni subiecți ai criticilor de presă.”

Vă mulțumim!


Răzvan Martin
Departamentul FreeEx, ActiveWatch

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024