FreeEx

Reactie AMP la noul proiect de lege SRR / TVR

, 5 Apr 2006

Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu (AMP-AC) saluta adoptarea de catre Camera Deputatilor a proiectului de lege ce reglementeaza functionarea serviciilor publice de radio si televiziune, dar considera ca modificarile propuse, desi reprezinta un progres evident fata de vechea lege, nu sunt inca suficiente pentru a garanta depolitizarea celor doua institutii.

Reforma radioului si a televiziunii publice a fost una din promisiunile electorale ale noii puteri, dar a durat mai mult de un an pana cand ea s-a concretizat intr-un proiect coerent de lege ce a trecut de votul plenului Camerei Deputatilor.

 

Proiectul de lege aduce modificari substantiale fata de vechea lege, creandu-se astfel premizele asigurarii independentei celor doua institutii. Sunt eliminate unele dintre disfunctiile majore ale vechii legi – se separa functia de Presedinte de cea de Director General, se elimina posibilitatea demiterii Consiliului de Administratie (CA) in urma respingerii de catre Parlament a raportului anual de activitate, sunt prevazute masuri de transparentizare a activitatii CA-urilor, apar reprezentanti ai societatii civile in CA-uri, misiunea publica a celor doua institutii este mult mai bine definita, sunt definite criterii de competenta si incompatibilitate pentru membrii CA-urilor, etc.

 

Din pacate, proiectul de lege depus de deputatii Raluca Turcan, Valentin Iliescu si Cristian Radulescu nu merge pana la capat in ideea depolitizarii celor doua institutii si lasa un raport extrem de dezechilibrat in componenta CA-urilor, in care zece membri sunt numiti politic, iar reprezentantii salariatilor si ai societatii civile beneficiaza de doar trei locuri. In fapt, zona nepolitica nu a castigat decat un loc in CA prin acest proiect de lege, prin eliminarea unuia din reprezentantii salariatilor si introducerea a doua locuri pentru societatea civila.

In acelasi timp, proiectul mentine algoritmul politic ca principiu de distributie a locurilor destinate reprezentantilor clasei politice si pastreaza locul reprezentantului Guvernului in CA, desi este vorba de o dubla reprezentare politica. 

De asemenea, proiectul nu da suficienta autoritate Comisiei de Etica si contine formulari vagi de genul „promovarea identitatii nationale, cultivarea valorilor limbii romane”, „programele SRR si SRTV nu trebuie sa serveasca sub nici un motiv ca mijloace de defaimare a tarii si a natiunii”, etc.

 

AMP-AC solicita Comisiei de cultura, arta si mass media a Senatului sa duca reforma serviciilor publice de radio si televiziune pana la capat, luand in considerare comentariile si propunerile venite din partea sindicatelor si a societatii civile. Speram ca dupa votul de la Senat sa avem o componenta mai echilibrata a CA-urilor, in care reprezentantii salariatilor si ai societatii civile sa aiba o pondere semnificativa, de natura sa compenseze reprezentarea zonei politice.

 

Consideram ca intreaga clasa politica trebuie sa dea dovada de vointa politica si sa imbunatateasca actualul proiect de lege tinand cont de interesele cetatenilor care au dreptul sa beneficieze in schimbul taxelor pe care le achita de programele unor servicii publice independente de radio si televiziune, si nu de cele ale unor institutii care servesc interesele clasei politice.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024