FreeEx

În atenția Președintelui României, Klaus Iohannis: Inițiativă transpartinică periculoasă pentru independența CNA

, 2 Iul 2015

Domnule Președinte,

Organizațiile semnatare au luat act cu îngrijorare de adoptarea, de către Senatul României, a unui amendament la legea Audiovizualului care va consfinți controlul politic asupra Consiliului Național al Audovizualului și vă solicită să respingeți de la promulgare aceasta modificare legislativă.

Luni, 29 iunie 2015, Senatul a aprobat un  amendament care prevede că respingerea raportului anual al CNA atrage de la sine demiterea președintelui organismului de reglementare. Acesta își păstrează calitatea de membru al Consiliului, dar nu mai are dreptul de a ocupa din nou funcția de conducere. Parlamentul va  numi un înlocuitor pe perioada care a mai rămas din mandatul președintelui demis.

Organizațiile semnatare consideră periculos ca respingerea raportului anual de activitate să atragă demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului. Chiar dacă soluția este mult mai blândă decât mecanismul similar prevăzut în legea de funcționare a serviciilor publice de radio și televiziune, ea deschide porțile arbitrarului și abuzului, așa cum se întâmplă repetat în cazul TVR/SRR. Președintele Consiliului poate fi, la un moment dat, o persoană care să deranjeze majoritatea parlamentară, ceea ce va crește riscul de a fi demis și retrogradat ca simplu membru prin respingerea raportului.

Suntem de acord că actualele prevederi legale sunt insuficiente pentru a preveni și regla situații precum cea în care se află azi CNA, când președintele său este pus sub urmărire penală și contestat de membri. Legea nu definește mecanisme de sancționare și remediere a unui management defectuos.

Propunem ca soluție alternativă un mecanism prin care membrii Consiliului să aleagă și să demită președintele instituției, cu votul a 2/3 din membri, iar Parlamentul să valideze aceste decizii. Practic, ar fi utilizat același mecanism prin care președintele Consiliului este numit, deci ar exista și o coerența a legii, prin aplicarea principiului ”Cine numește, acela și demite”. Parlamentul ar urma să aibă doar rolul de a valida/invalida alegerea, exact ca la numirea în funcție.

Experiența ultimilor 20 de ani demonstrează existența unei înclinații cronice a partidelor politice spre controlul instituțiilor publice, astfel încât considerăm că este necesară ridicarea unor bariere legislative împotriva unor asemenea tentații. Modul în car,e în mod periodic, a fost respins raportul anual de activitate al Consiliilor de Administrație ale televiziunii și radioului publice, atunci când o nouă majoritate parlamentară a venit la putere și a dorit să își exercite influența asupra acestor instituții, ne-a demonstrat că acest mecanism nu este sănătos din punct de vedere democratic. De asemenea, apreciem că actuala situație din CNA este, în primul rând, efectul acestei nevoi compulsive a politicului de a controla activitatea instituției, prin desemnarea unor persoane care, de cele mai multe ori, plasează loialitatea față de actorul politic care i-a nominalizat mai presus de interesul public pe care sunt mandatați prin lege să-l servească.

Vă solicităm, Domnule Președinte, să faceți uz de prerogativele constituționale și să respingeți de la promulgare Legea 220/2015 care consfințește controlul politic asupra CNA.

Vă solicităm, de asemenea, sprijinul pentru a determina mediul politic să evite pe viitor astfel de situații și să utilizeze criterii de competență și integritate în nominalizarea candidaților pentru CNA și pentru CA-urile TVR/SRR.

Cu mulțumiri,

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

Convenția Organizațiilor de Media

____________________

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. ActiveWatch este membră a rețelei Reporteres sans Frontieres și a IFEX (rețeaua globală a organizațiilor care promovează libertatea de exprimare). Contact: Razvan Martin, Director de program Freex, [email protected]

Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizație non-guvernamentala, non-profit care acționeaza pentru profesionalizarea presei prin păstrarea standardelor jurnalistice și prin dezvoltarea unui mediu echilibrat, onest si responsabil în mass-media. CJI este membru al IFEX, al Global Forum for Media Development și al South East European Network for the Professionalization of the Media (SEENPM).Contact: Ioana Avădani, Director executiv, [email protected]

Convenția Organizațiilor de Media este o rețea de peste 20 de organizaţii media românești, fondată în 2002, care militează pentru o presă liberă și responsabilă. COM a elaborat Codul Deontologic Unificat al profesiei de jurnalist. Secretariatul tehnic al COM este asigurat de CJI și ActiveWatch.

______________________

Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

CJI coordoneaza proiectul "Consolidarea Conventiei Organizatiilor de Media", finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (runda 1). Valoarea totală a proiectului este de 97540 Euro, iar cea a finanțării nerambursabile este de 74315 Euro.
 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Ce face ANCOM-ul cu DSA-ul: Poliția Internetului sau un mediu online sigur și fiabil, prin respectarea drepturilor fundamentale? - Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă, 3 Apr 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024