FreeEx

Discursul public despre afecțiunile mintale este contaminat de stereotipuri nocive

, 17 Dec 2017

Fundația Estuar* și asociația ActiveWatch** fac apel la responsabilitate în discursul public pe tema problemelor de sănătate mintală.

Considerăm că tratarea superficială, stereotipă și tendențioasă a acestui subiect întărește prejudecățile și atitudinile negative cu privire la persoanele care suferă de afecțiuni psihice, ducând la discriminarea, marginalizarea și stigmatizarea acestora. Mai mult, această abordare reduce șansele ca persoanele afectate să beneficieze de informații adecvate și de sprijin de specialitate. Totodată, dezinformarea societății per ansamblu în legătură cu acest subiect în momente de mare încărcătură emoțională creează o atmosferă de tensiune și de suspiciune generalizate.

Am constatat cu îngrijorare că, în contextul tragicului incident din 12 decembrie, în urma căruia o tânără și-a pierdut viața, fiind împinsă de o femeie în fața metroului, o parte a mass-media, pornind de la ipoteza existenței unui diagnostic psihiatric al făptașei, a promovat un discurs dăunător cu privire la persoanele cu probleme de sănătate mintală, la care au contribuit și intervențiile unor pretinși specialiști cu vizibilitate în spațiul public. Unii dintre acești comunicatori publici au tratat subiectul afecțiunilor mintale superficial și tendențios, contribuind la întreținerea unei atmosfere de panică generalizată și a unei imagini distorsionate asupra celor care se confruntă cu tulburări psihice. 
În plus, prezentarea unor presupuse piste de diagnostic cu privire la atacatoare și analizarea în media a unor posibile consecințe ale diagnosticului, înaintea stabilirii expertizei psihiatrice în acest caz, precum și consultarea unei singure surse de informații – au contribuit la crearea unei percepții deformate cu privire la bolnavii psihic în general.
Printre altele, s-a vehiculat ideea că oamenii care au o problemă de sănătate mintală au o tendință mai pronunțată decât restul populației de a deveni violenți. În realitate, aceasta este o prejudecată, contrazisă de studiile de specialitate de actualitate, care susțin chiar contrariul. De multe ori, persoanele cu un diagnostic psihiatric sunt persoane vulnerabile, care ajung victime ale abuzurilor. Există și situații când istoricul de abuz și absența tratamentului adecvat și absența asistenței sociale pot favoriza apariția unui comportament violent, dar astfel de cazuri nu constituie o regulă.
Totodată, un psiholog - a cărui vizibilitate în spațiul public îi depășește periculos  competența - a avansat, într-un interviu, ideea că ar fi necesară izolarea persoanelor care au un anumit diagnostic, întrucât integrarea lor în societate nu ar fi posibilă și ar constitui un pericol pentru cei din jur. Suntem de părere că o astfel de afirmație este deosebit de nocivă, cu atât mai mult cu cât vine din partea unei persoane prezentate drept specialist. Există numeroase exemple, inclusiv în România, de integrare socială și profesională cu succes a persoanelor cu diferite diagnostice, care beneficiază de terapii și susținere adecvate, atât din partea specialiștilor, cât și din partea familiilor și a comunității. Faptul că România nu dispune momentan de suficiente resurse în acest sens nu este vina sau responsabilitatea celor care suferă de afecțiuni mintale și nici nu trebuie să fie folosit drept argument pentru marginalizarea acestora.
De asemenea, considerăm că difuzarea insistentă de către o parte a mass-media a imaginilor de la momentul asaltului de la metrou nu se justifică și nu este de interes public, ci are un impact profund traumatizant și este de natură să afecteze memoria victimei și să aducă și mai multă suferință celor apropiați acesteia.
Mai mult, faptul că, în multe cazuri, comentariile la materialele despre acest subiect, pe rețelele de socializare, nu au fost moderate a alimentat un discurs ofensator, stigmatizant și care poate incita la ură împotriva persoanelor cu probleme de sănătate mintală.
Le recomandăm celor care se pronunță public cu privire la problemele de sănătate mentală să consulte specialiști (medici psihiatri, psihoterapeuți, psihologi, asistenți sociali etc.) care au experiență în lucrul cu persoanele cu probleme de sănătate psihică și care au cunoștință de centre de recuperare pentru acestea.
 
* Misiunea Fundației Estuar este de a oferi opțiuni sociale și alternative adulților cu probleme de sănătate mintală, pentru reintegrarea lor în societatea românească.
** ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public.


Fundația Estuar
ActiveWatch


 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024