FreeEx

Comentarii și recomandări ActiveWatch pe marginea proiectului pentru pentru Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar

, 11 Sep 2014

12.09.2014
Către Ministerul Educației Naționale
În atenția domnului ministru Remus Pricopie,

Stimate Domnule Ministru,

ActiveWatch, în calitatea sa de organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, vă supune atenției posibilitatea modificării conținutului mai multor reglementări din proiectul pentru Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
Astfel, conform articolului 157, elevii nu au voie
c) să aducă şi să difuzeze în unitatea de învăţământ preuniversitar materiale care, prin conţinutul lor, atentează la independenţa, suveranitatea şi integritatea naţională a ţării, care cultivă violenţa şi intoleranţa;
i) să utilizeze telefoanele celulare în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor.

În opinia noastră, aceste reglementări, deși pot răspunde unor nevoi întemeiate, sunt excesive și restrâng prea mult dreptul la liberă exprimare a elevilor. Atentatul la „independenţa, suveranitatea şi integritatea naţională a ţării” este o exprimare cu un caracter general, ce poate da naștere unor interpretări abuzive. Astfel, un elev care aduce un material despre sistemul federal de guvernare sau despre conceptul de autonomie locală riscă să fie sancționat, deși acestea sunt teme legitime și extreme de actuale, mai ales la nivel european.

Prin activitatea de învățământ, elevii sunt pregătiți să devină cetățeni într-o societate ce se vrea a fi democratică, în care dezbaterea publică trebuie să fie liberă, neinhibată de teme tabu, în limitele toleranței și respectului pentru diversitatea opiniilor. Considerăm că aceste teme trebuie discutate deschis pentru a da șansa elevului să înțeleagă problematicile respective. Discuțiile din cadrul școlii pot avea astfel și funcția de a preveni apariția ulterioară a unor opinii radicale, bazate pe o slabă cunoaștere a temei respective. Restrângerea/interzicerea unor materiale pe anumite subiecte ce pot fi de interes pentru unii elevi poate genera, pe termen mediu și lung, autocenzură în rândul elevilor și asumarea unor unor „axiome” într-un zonă menită să încurajeze dezbaterea de idei.

Recomandăm reformularea respectivului articol astfel: „să aducă şi să difuzeze în unitatea de învăţământ preuniversitar materiale care, prin conţinutul lor, cultivă violenţa şi intoleranţa”.
În privința interzicerii telefoanelor mobile, revenim cu comentariile transmise încă din iunie 2013 pentru această propunere.
Astfel, ActiveWatch consideră că, în forma actuală, articolul este depășit de evoluțiile în plan tehnologic și social și se impune modificarea sa. În ultimii ani, prin intermediul înregistrărilor făcute cu telefoanele mobile au fost aduse în atenția publicului și organismelor de control ale Ministerului o serie de abuzuri, încălcări ale legilor sau regulamentelor școlare, comportamente violente din partea elevilor sau cadrelor didactice etc. Multe dintre acestea au fost sancționate ulterior de organismele competente. Fără utilizarea telefoanelor mobile ca mijloace de înregistrare, aceste cazuri ar fi rămas necunoscute în afara sălilor de curs, riscând să se perpetueze, fără ca cei vinovați să fie identificați sau sancționați.

Interdicția absolută a utilizării telefoanelor mobile împiedică posibilitatea probării și expunerii publice a situațiilor de acest fel, dar și a semnalării imediate către organele competente a unor situații de urgență. Eventuala expunere publică trebuie făcută cu respectarea drepturilor minorilor și cu protejarea interesului superior al acestora. Astfel, Regulamentul poate sancționa expunerea publică a acestor înregistrări fără acordul părinților sau al conducerii școlii, atunci când interesele legitime ale minorilor sunt încălcate (postarea de către elevi în spațiul online fără blurarea fețelor minorilor). Dacă un elev transmite o înregistrare unei instituții media, responsabilitatea modului în care aceasta ajunge la public aparține exclusiv redacției.

Din aceste considerente, apreciem că se impune completarea art. 157, alin i) cu următorul text “cu exceptia situațiilor care expun un abuz, o încălcare a legii sau în situații de urgență".

Vă mulțumim.
Mircea Toma, Președinte ActiveWatch

 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Ce face ANCOM-ul cu DSA-ul: Poliția Internetului sau un mediu online sigur și fiabil, prin respectarea drepturilor fundamentale? - Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă, 3 Apr 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024