FreeEx

Cetățenii nu respectă legea sau legea nu-i respectă pe cetățeni?

, 2 Noi 2013

APADOR-CH și ActiveWatch condamnă public folosirea legii penale pentru a intimida persoane care își exercită dreptul la liberă exprimare și libertatea de a participa la întruniri publice, ambele consacrate și protejate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (art. 10 și 11) și Constituția României (art. 30 și 39).

Din informațiile publice disponibile în acest moment reiese că cinci persoane sunt cercetate pentru infracțiunile de „ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice” prevazute în art. 321 Cod penal (denumite, în limbaj popular, și „huliganism”), în contextul participării la un protest în Centrul Vechi al Capitalei în data de 17 octombrie, în condițiile în care unii dintre aceștia nu sunt învinuiți de acte de violență asupra bunurilor sau persoanelor.
În seara respectivă a avut loc un incident soldat cu spargerea lunetei autoturismului care îl transporta pe ministrul Daniel-Constantin Barbu. Actul invocat ca violent a fost unic, a vizat un bun (autoturismul), iar nu persoana ministrului sau liniștea/ordinea publică. Având în vedere numărul relativ mare al protestatarilor prezenți și nemulțumirile exprimate – repetat – de aceștia la adresa anumitor măsuri luate de guvernanți, este cât se poate de evident că, dacă s-ar fi urmărit cu adevărat tulburarea liniștii publice, rezultatul ar fi fost altul decât spargerea unei lunete a unui autoturism guvernamental.

Dar, după cum rezultă din istoria recentă a acestor manifestații, care număra deja multe săptămâni, cei prezenți la aceste adunări publice nu au avut ca obiectiv producerea de dezordine publică, ci doar exprimarea, într-un mod care să atragă atenția publicului și decidenților, a unei atitudini critice.

De aceea, nu se justifică excesul de zel manifestat de autorități de a iniția anchete penale extinse și intensive, cu încadrări juridice exagerate. Acest lucru poate fi interpretat ca fiind făcut tocmai pentru a da un semnal că orice protest poate fi ușor transformat în obiect de dosar penal și că orice protestatar este un potențial învinuit.


Evenimentele recente din România readuc în discuție prevederile Legii nr. 60/1991 privind organizarea si desfășurarea adunărilor publice. În spațiul public se afirmă, în mod repetat, faptul că persoanele care participă la protestele împotriva exploatării de la Roșia Montană, precum și în cazul altor proteste, nu respectă prevederile respectivei legi.

APADOR-CH și ActiveWatch țin să sublinieze că această situație este o consecință firească a faptului că legea adunărilor publice (adoptată cu 3 luni înainte de intrarea în vigoare a Constituției din 1991) este anacronică și nu reflectă realitățile societății românești, inclusiv progresele făcute la nivel de cultură democratică în rândul românilor. Actuala lege, atât prin conținut cât și prin modul în care este aplicată nu protejează dreptul la întrunire, ci îl îngrădește.

În acest context APADOR-CH și ActiveWatch relansează apelul pentru modificarea legii adunărilor publice pentru ca aceasta să fie într-adevăr un instrument care să asigure respectarea drepturilor omului și înlăturarea posibilității de a restricționa în mod abuziv dreptul cetățenilor de a participa la adunări publice. APADOR-CH și ActiveWatch atrag atenția că legile nu sunt instrumente fixe, ele evoluează odată cu societatea și trebuie să funcționeze ca instrumente de reformare și revigorare socială și nu ca instrumente opresive și retrograde. Informații detaliate cu privire la propunerile APADOR-CH și ActiveWatch pentru îmbunătățirea legislației privind adunările publice sunt disponibile la această adresă.
 

Maria-Nicoleta Andreescu

Director Executiv APADOR-CH

0733.078.721
 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024