Cerem limitarea accesului șefilor serviciilor secrete la funcții de demnitate publică

, 28 Ian 2015

Constatăm cu îngrijorare că în ultimii ani separarea între serviciile de informații și instituţiile politice nu mai funcționează. Controlul civil asupra acestora este din ce în ce mai  limitat, fapt ce afectează consolidarea democraţiei româneşti şi principiile pe baza cărora am aderat la comunitatea euro-atlantică.  

Un semn al acestei disfuncționalități este şi faptul că foştii directori de informații candidează pentru sau sunt numiți în funcţii de demnitate publică imediat dupa încetarea mandatelor acestora. De exemplu, fostul director al SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu a ocupat funcția de prim-ministru, Theodor Meleşcanu, a devenit candidat la funcția de preşedinte al României strângând semnaturi din pozitia de director a SIE, iar George Maior a fost indicat de liderii unor partide importante drept posibil premier incă de cand ocupa functia de director al SRI.

Prezenţa unor persoane care au avut acces nelimitat la informaţii confidențiale de interes public şi strategic poate vicia competiţia electorală şi politică. Instrumentalizarea capitalului de informație acumulat în funcția de șef al unui serviciu de informații pentru a câștiga avantaje în competiția politică este un fapt inacceptabil într-o societate democratică. Utilizarea în viața politică a unor pârghii de influență netransparente crează premizele corupției și a dependeței politicienilor de influențe străine de interesul public

În scopul menţinerii unei relaţii corecte şi constituţionale între Serviciile de Informaţii şi alte instituţii, propunem modificarea legislației de organizare a stucturilor înformative prin introducerea interdicţiei, pentru o perioadă de patru ani dupa încetarea mandatului, a candidaturilor și ocupării oricarei demnități publice (preşedinte, prim-ministru, ministru, secretar de stat, membru al parlamentului, judecător la Curtea Constituțională și altele asemenea) de către foștii directori şi directori adjuncți ai acestor servicii ( Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, Legea nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe, Legea 92/1996  privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Legea Nr. 191/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Protecţie şi Pază).

Considerăm că această modificare legislativă ar constitui o garanție minimală pentru separarea serviciilor de alte puteri ale statului precum și pentru păstrarea unui control civil efectiv asupra serviciilor de informații, principiu central în funcționarea democratică a României, asumat prin aderarea la NATO şi Uniunea Europeană.

Invităm toate organizaţiile şi toţi cetăţenii care consideră schimbările legislative propuse ca fiind necesare să se alăture iniţiativei.

 

Semnatari:

 

ActiveWatch

Activişti fără Frontiere

Asociația Miliția Spirituală

Asociația Pentru Minți Pertinente AMPER

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki APADOR-CH

Asociaţia România Vie

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Comunitatea Uniţi Salvăm

Rezistența Urbană

Grupul pentru Democratie Participativa Plenum

Share această pagină: