FreeEx

Ascunde Poliția un grav caz de tortură?

, 28 Mar 2012

Acces interzis jurnaliștilor care încercau să documenteze presupuse tratamente inumane comise de jandarmi împotriva refugiților dintr-un centru de detenție din Arad. 

Mai multe surse de informare din Romania și străinătate au publicat săptămâna trecută mărturii ale persoanelor deținute în Centrul de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad (CCSLCPA), organism aflat sub autoritatea Oficiului Român pentru Imigrări. Conform acestora, solicitanții de azil sunt supuși unui regim inuman de detenție, fiind maltratați, bătuți, abuzați psihic de către polițiștii și jandarmii care asigură paza centrului.

Informațiile au apărut pentru prima oară pe site-ul unei organizații internaționale care se ocupă de drepturile refugiaților, Migreurop (www.migreurop.org). Presa română a preluat aceste informații, unii jurnaliști deplasându-se săptămâna trecută la fața locului pentru a documenta situația descrisă de Migreurop Comisarul-șef de poliție, Dumitru Pădurean, șeful CCSLCPA nu a permis accesul presei în centrul din Arad, astfel încât publicul nu poate fi informat cu privire la situația reală din centru. Motivul invocat e presupusul comportament violent al locuitorilor centrului și imposibilitatea asigurării protecției jurnaliștilor și persoanelor cu care refugiații din centru ar intra în contact. Refugiații din CCSLCPA reclamă că au fost supuși unor noi violențe și tratamente abuzive wekeend-ul trecut ca represalii după ce presa a relatat despre situația din centrul arădean.

Suspiciunea privind eventualele abuzuri și tratamente inumane practicate de autoritățile române nu poate fi eliminată decât prin deschiderea accesului în centru pentru jurnaliști și alte persoane interesate. Rolul presei într-o societate democratică este de a asigura informarea corectă a publicului, inclusiv prin investigații privind existența unor abuzuri, fapte ilegale, încălcări ale drepturilor omului. De asemenea, publicul are dreptul de a fi informat cu privire la astfel de situații, iar autoritățile au obligația de a facilita acest lucru.

Conform site-ului oficial al Oficiului Român pentru Imigrări (ORI), activitatea acestuia “constituie serviciu public şi se desfăşoară în interesul persoanei şi al comunităţii, în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii.” Oficiul Român pentru Imigrări este o instituție a statului român care trebuie să se supună acelorași reguli de transparență și să ofere garanții privind respectarea drepturilor persoanelor aflate temporar în astfel de centre de detenție. Transparența instituțională și permiterea accesului jurnaliștilor devin măsuri obligatorii ținând cont de gravitatea celor reclamate de deținuți.

În calitatea sa de organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, împreună cu partenerii săi, rețelele internaționale Reporters sans Frontieres și Migreurop cer conducerii Centrului de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad să permită imediat accesul jurnaliștilor în instituție și să le permită să discute cu refugiații cazați în centrul din Arad.

De asemenea, cerem Ministerului Administației și Internelor să declanșeze o anchetă care să investigheze existența unor abuzuri la Centrul de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad și să se asigure că drepturile persoanelor aflate în centrele de cazare a străinilor sunt respectate conform legislației naționale și tratatelor internaționale la care statul român a aderat.

Semnatari:

ActiveWatch

Reporters sans Frontieres

Migreurop

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024