FreeEx

Alegeri 2012: Proiectul de Decizie al C.N.A. nu asigură independența editorială

, 10 Oct 2012

Răspunsul ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei către Consiliul Național al Audiovizualului referitor la proiectul de Decizie privind principii și reguli de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.

8 octombrie 2012


Către: Consiliul Național al Audiovizualului

Subiect: Proiect de Decizie privind principii și reguli de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale

Stimați membri ai Consiliului,

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei apreciază disponibilitatea C.N.A. pentru o dezbatere transparentă a proiectului de decizie.

În calitatea noastră de organizație care își propune să promoveze dreptul la liberă exprimare, dar și dreptul la informare, dorim să facem câteva observații legate de fondul deciziei.
Considerăm că problema fundamentală a actualei forme a proiectului de decizie este aceea că permite îngrădirea dreptului la informare al cetățeanului. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât vorbim despre exercitarea dreptului la informare (drept constituțional fundamental consfințit de Art. 31 din Constituția României) în perioada cea mai importantă din viața unei democrații – alegerile pentru Parlament.
Așa cum am explicat și în dezbaterile organizate în 2008, pe marginea unui proiect de decizie similar, considerăm că CNA, în calitatea sa de garant al interesului public în audiovizual, trebuie să se asigure că informația pe care alegătorul o primește în campanie prin intermediul televiziunilor și al radiourilor nu este viciată. Din acest punct de vedere, considerăm că:

(1) emisiunile la care accesul candidaților se face contra-cost trebuie delimitate strict de emisiunile informative și de dezbatere electorală;
(2) emisiunile de promovare electorală contra-cost (care sunt în esență emisiuni publicitare, negociate prin departamentele de marketing și nu rezultat al activității editoriale a radiodifuzorilor) nu trebuie să aibă formate care să permită confundarea lor cu emisiunile de dezbatere electorală, care sunt rezultatul activității jurnaliștilor. De aceea, emisiunile contra-cost nu pot să aibă moderatori, fie ei ziariști angajați ai posturilor sau nu, așa cum ar permite proiectul de decizie în forma actuală (art. 10, alin. 1). Emisiunile contra-cost trebuie marcate clar ca publicitate electorală.

(3) Art. 6 (varianta a 2-a), punctul a) nu ar trebui să prevadă ca “transmiterea în direct a unor activități de campanie” să se încadreze in timpii de antenă acordați contra-cost fiecărui competitor electoral. Difuzarea acestui tip de materiale presupune intervenția editorială a radiodifuzorilor.
(4) De asemenea, la art. 6 (varianta 1), alin.1, punctul c), formularea “candidații pun în discuție” poate fi interpretată în sensul că alte categorii de invitați sunt excluse din dezbaterile electorale, și anume, acei invitați menționați la art.6, alin (3) – susținători și reprezentanți ai candidaților ori ai competitorilor electorali, jurnaliști, analiști sau consultanți politici. Considerăm că emisiunile de dezbatere electorală trebuie să se desfășoare în condiții de minime constrângeri editoriale pentru a permite o dezbatere autentică, deci un acces optim al publicului la informații relevante despre candidați.

(5) În cazul articolului 8, alin. (2), ar trebui păstrate prevederile articolului 11, punctele 3,4,5,6 din Decizia C.N.A. 792/2008 care reglementează reflectarea campaniei electorale și a accesului competitorilor electorali în emisiunile informative. Cu precădere, materialele înregistrate și puse la dispoziția radiodifuzorilor de către competitorii electorali, cât și interviurile acordate de candidați sau de reprezentanții și susținătorii acestora ar trebui marcate corespunzător pe ecran.

Articolul 11, Decizia C.N.A. 792/2008:
(...)
(3) Radiodifuzorii îşi vor asuma integral responsabilitatea editorială pentru realizarea şi difuzarea acestor emisiuni, iar reflectarea, în cadrul lor, a activităţilor de campanie ale candidaţilor şi competitorilor electorali se va face cu respectarea principiilor de echitate şi imparţialitate.

(4) Radiodifuzorii pot prezenta, în cadrul ştirilor electorale, intervenţii făcute în direct de către candidaţi cu prilejul activităţilor de campanie, sau extrase din înregistrări transmise de către aceştia, cu respectarea obligaţiilor prevăzute la alin.(3).

5) În cazul în care în ştirile electorale sunt prezentate producţii audiovizuale realizate de către candidaţi sau competitori electorali, radiodifuzorii sunt obligaţi să facă menţiune despre aceasta în cuprinsul lor sau, în cazul televiziunilor, să marcheze în scris acest lucru pe ecran.
(6) Programele de ştiri şi emisiunile informative cu caracter electoral nu pot fi sponsorizate.

(6) Decizia finală ar trebui să specifice faptul că emisiunile informative și de dezbatere electorală nu pot fi sponsorizate, așa cum apărea în Decizia C.N.A. din 2008 la art 11, alin.6 și în concordanță cu Legea Audiovizualului art. 34, alin. (4): “Se interzice sponsorizarea unui serviciu de programe în integralitatea sa, precum şi a programelor de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate”.
În concluzie, rugăm membrii Consiliului să ia măsurile necesare pentru a formula prevederile Deciziei într-un mod clar, fără echivoc, și pentru a se asigura că independența editorială și dreptul la informare al publicului nu vor fi încălcate.


Cu stimă,

Mircea Toma
Președinte

ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024