FreeEx

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere protestează față de modificările propuse de Guvern Legii Insolvenței

, 3 Oct 2013

04.10.2013
București/Paris/Bruxelles

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere condamnă decizia Guvernului României de a adopta în totală lipsă de transparență un act normativ ale cărui prevederi pun în pericol libertatea presei și dreptul la informare al publicului. Prin susţinerea acestui act normativ, Guvernul deschide un nou capitol în istoria controlului politic şi economic al instituţiilor de presă din România.

În ședința din 2 octombrie, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, care prevede suspendarea licențelor audiovizuale în cazul societăților comerciale care intră în procedură de insolvență. Ordonanța a fost publicată azi în Monitorul Oficial al României nr. 620 din 4.10.2013.

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere consideră că articolul de lege menționat:
- Intră în flagrantă contradicție cu articolul 30, alin 2 din Constituția României care precizează că “nicio publicație nu poate fi suprimată”, punând astfel în pericol dreptul constituțional la liberă exprimare.
- Sabotează atribuțiile instituționale ale Consiliului Național al Audiovizualui (CNA), instituție care, prin lege, este “autoritate unică de reglementare în domeniul politicilor media audiovizuale” (Art.10, alin 2 din legea 504/2002 a audiovizualului).
- Intră în contradicție și cu alte prevederi din legea audiovizualului care definesc condițiile în care licența audiovizuală poate fi retrasă. Conform legii audiovizualului, CNA este singura instituție care poate elibera sau retrage licențe audiovizuale. Suspendarea licențelor nu există în legea audiovizualului.
- Este discriminatoriu, fiind dedicat exclusiv mediului audiovizual, deși există și alte sectoare ale economiei care funcționează pe baza unor licențe eliberate de autorități publice.
- A fost adoptat într-o totală lipsă de transparență, fiind introdus în ziua votului, deși proiectul de lege fusese supus dezbaterii publice în urmă cu o lună.
- Intră în flagrantă contradicție cu însuși scopul procedurii de insolvență, de a ajuta societățile aflate în dificultate să se redreseze.

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere cer Parlamentului să respingă acest articol care pune în pericol libertatea presei și dreptul cetățenilor la liberă informare.

De asemenea, cele două organizații se vor adresa Comisiei Europene în legătură cu această gravă amenințare la adresa libertății presei comisă de Guvernul României. În acest sens vor fi sesizați Comisarul pentru justiție, drepuri fundamentale și cetățenie, Viviane Reding și Comisarul pentru comunicații, conținut și tehnologie, Neelie Kroes.

Art. 81 (3) din Ordonanța de urgență privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență:
În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi suspuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Contact:
Răzvan Martin - ActiveWatch [email protected], 0729199393
Antoine Héry - RSF [email protected], +33144838465
 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024