FreeEx

Invitație la Atelierul Sponge “INFORMAȚIA DE INTERES PUBLIC. CÂND NU SE DĂ, SE IA”

, 23 Oct 2014

“Dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit”(Art. 31 din Constituția României)

BUCUREȘTI, miercuri 29 octombrie începând cu ora 16:30, va avea loc la sediul Facultății de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bd. Iuliu Maniu 1-3, Complex "Leu", Corp A, etaj 6, sector 6, în Sala 614, o dezbatere despre ce înseamnă accesul la informație publică, eficiența legii și cazuri concrete ale aplicării sale, în cadrul laboratorului media experimental Sponge. Înscrierile se fac aici sau printr-un e-mail către Liana Ganea de la Active Watch la adresa [email protected] / 0723306308.

Vrei să înțelegi mai bine cum poate fi aplicată legea accesului la informație publică și să afli despre cazuri concrete ale utilizării dreptului la informare sau consecințele neaplicării ei?
Vino la atelierul Active Watch pe 29 octombrie unde vom prezenta și vom dezbate două studii de caz construite pe accesul la informație: cazul Agenția de Monitorizare a Presei împotriva Ministerului Culturii și cazul Roșiianu – un proces câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva statului român.
Tot la atelier vom vorbi despre platforma de informare nuvasuparati.info, conceptul din spatele său și cum poți solicita și tu informații de interes public, iar la final vom viziona cazul primăriei din Timișoara.

Atelierul se desfășoară în cadrul temei lunii octombrie, INFORMATIA DE INTERES PUBLIC. Pe tot parcursul lunii, Asociația Active Watch va sta la dispoziție cu date despre eficiența legii accesului la informație, categoriile sale, actori instituționali, informația în presă, importanța pentru ONG-uri, instrumente online, bune sau rele practici, toate din perspectiva interesului public.

Laboratorul media experimental Sponge propune în fiecare lună o temă de discuții, iar fiecare lună se încheie cu un atelier practic.
Daca esti deja pasionat și vrei să te conectezi la comunitatea celor care promovează o lume digitală liberă și deschisă, în care libertatea de exprimare și viața privată sunt respectate și garantate, sau dacă își sună interesant și vrei să vezi cu ce se mănâncă treaba asta, urmărește articolele de pe site-ul http://thesponge.eu. Dacă vrei să contribui cu un articol pe această temă, trimite-l la adresa [email protected] și înscrie-te pe lista noastră de discuții.

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Direcțiile strategice de intervenție socială ale organizației sunt: politicile de bună guvernare, libertatea de exprimare, anti-discriminarea și educația media. De-a lungul timpului, ActiveWatch a oferit o platformă de dezbateri în jurul unor teme sensibile: încălcări ale drepturilor omului, presiuni asupra mass-media, lipsa de transparență a inițiativelor autorităților publice locale și centrale.

Sponge este un laborator media experimental care conectează organizații din domeniul media, tehnologia informației și a transparenței. Experimentăm cu noi unelte digitale de eliberare a informației de interes public. Promovăm informația liberă, relevantă și verificabilă sub formă de articole sau aplicații. Organizăm ateliere, hacatoane, cursuri și conferințe. Partenerii Sponge sunt Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, Active Watch, Ceata, Geo-spatial, Asociția pentru Tehnologie și Internet și Facultatea de Științe Politice - Universitatea București.

Aceasta activitate face parte din proiectul „Sponge - conectarea retelelor si comunitatilor de inovatori din domeniul media, tehnologia informatiei și a comunicarii. Proiectul este coordonat de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene, accesati: www.eeagrants.org
 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024