FreeEx

Cum am castigat un proces de 5 miliarde

, 13 Noi 2010

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tranşat joi, 11 noiembrie 2010, ani de zile de hărţuire judiciară. Reclamantul, un afacerist timişorean, a ajuns să plătească scump demersul său.

Sper să devină un exemplu pentru toţi cei care hărţuiesc jurnalişti.Afaceristul Stelică Mălăieşteanu a încercat intimidarea pentru articole care au vizat grupul de interese al unui fost securist, Mircea Chirilă, promovat pe funcţii înalte după 1989 şi făcut general de către Traian Băsescu.

Reciclat prin „Doi şi un sfert!”

Chirilă a făcut obiectul mai multor articole pe care le-am scris în presa locală şi la Evenimentul Zilei. Fost ofiţer al Securităţii statului comunist, Chirilă a reuşit să rămână în sistem după 1989, prin celebra unitate „Doi şi un sfert”. A devenit subiect de presă când a ajuns şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Timişoara.

Un securist prosper

În ciuda trecutului securist, Chirilă a prosperat în toate regimurile de după 1989. A promovat apoi până la poziţia de şef regional al Poliţiei de Frontieră. Am descoperit vile şi venituri „uitate” în declaraţia de avere, un conac ridicat ilegal şi o serie de alte nereguli în care era implicat.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/misterele-averii-comisarului-sef-mircea-chirila-403915.html

Pretextul hărţuirii

Articolul despre un incident rutier în care a fost implicat Chirilă este cel fost folosit ca pretext pentru procesul deschis în anul 2006. Chirilă se afla într-un BMW X5, condus de afaceristul Stelică Mălăieşteanu, un fost şef de fermă de oi înainte de 1989 şi apropiat al spumei securităţii. Mălăieşteanu a condus cu 114 kilometri pe oră în localitate şi a ignorat ofiţerul de poliţie care a încercat să îl oprească. Bolidul a fost tras pe dreapta abia la Oradea, cu forţe suplimentare, moment în care chestorul Chirilă a încercat să facă uz de poziţia lui.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/smecherii-si-radarul-715038.html

By the book

Subiectul a fost relatat în EVZ by the book. Am avut adrese scrise de la MAI şi Poliţia Bihor, declaraţii înregistrate de la secretarul de stat Anghel Andreescu, declaraţiile împricinaţilor. Chirilă şi amicul lui, alături de alte persoane mai puţin importante dar mult mai parşive din grupul lor de interese, au decis să mă ţină ocupat, motiv pentru care am fost dat în judecată, „în civil”. Eu, Evenimentul Zilei şi redactorul-şef regional Bebe Flueraş, care a scris un editorial pe tema aceasta.

Suma totală cerută ca despăgubiri: 5 miliarde şi un leu.

De ce 500.001 lei ?

Simplu, pentru că orice proces civil cu daune peste 500.000 de lei începe la Tribunal şi se termină la Bucureşti, la Înalta Curte. Astfel, procesul durează mai mult şi deranjul pentru jurnalist este mai mare. În mod interesant, avocat al afaceristului a apărut un fost judecător, Arcadie Anastasescu, despre care am scris în cartea Mafia Cămătarilor. Anastasescu este şi el un apropiat al grupului de interese din jurul chestorului securist Chirilă.

Avocatul meu, acelaşi de când am început să mă judec pentru ceea ce scriu, este Florin Kovacs.

Martie 2009: Tribunalul respinge pretenţiile

Mălăieşteanu a timbrat cu aproape 200 de milioane acţiunea de la Tribunalul Timiş. În prima instanţă, procesul a durat până în martie 2009. Au fost prezentate documentele, a fost audiat secretarul de stat Anghel Andreescu şi a depus mărturie un şef de inspectorat judeţean de poliţie. Martorii au confirmat fiecare cuvânt din articole.

Tribunalul a respins acţiunea şi astfel Mălăieşteanu a pierdut primele 200 de milioane, taxa de timbru.

Apel timbrat cu 40 de milioane

Afaceristul a ales să continue procesul şi s-a adresat Curţii de Apel Timişoara. Aici l-a adus martor, culmea, chiar pe securistul Chirilă, care să spună cât au suferit ei din cauza articolului şi cum le-a dat viaţa peste cap.

Apelul a fost timbrat cu 40 de milioane.

O mână întinsă

În prima instanţă nu am pretins cheltuieli de judecată, deşi puteam să o facem. A fost ca o mână întinsă în ideea că poate individul înţelege să renunţe la hărţuire. În apel am decis împreună cu avocatul Florin Kovacs să-i cerem cheltuieli de judecată.

Februarie 2010: Curtea de Apel respinge apelul

factura totală 290 de milioane

În februarie 2010 Curtea de Apel Timişoara a respins din nou pretenţiile lui Mălăieşteanu. Acesta a pierdut şi cele 40 de milioane cu care a timbrat. În plus, instanţa a decis să-l pună să plătească 50 de milioanecheltuieli de judecată. Astfel, factura totală pentru hărţuire ajunsese la290 de milioane. Fără banii pe care i-a achitat avocatului lui. Nu m-au interesat aceste detalii.

Septembrie 2010: Casa scoasă la licitaţie

factura creşte la 405 milioane de lei

Mălăieşteanu a refuzat să achite cheltuielile de judecată dispuse de Curtea de Apel. Cheltuielile de executare au început să crească suma totală şi s-a ajuns la peste 115 de milioane de lei cheltuieli de judecată, plus executare silită.

În 21 octombrie 2010 executorul Cristian Crăciun a scos la licitaţie o vilă a afaceristului, moment în care acesta a achitat cele 115 milioane, pentru a evita vânzarea casei.

Astfel, Mălăieşteanu ajunsese să piardă în acest proces de hărţuire 405 milioane de lei.

11 noiembrie 2010: Înalta Curte respinge ultima cale de atac

Procesul s-a terminat definitiv şi irevocabil la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Miercuri, 10 noiembrie 2010,  s-a judecat cauza în complet de trei judecători. Joi s-a pronunţat sentinţa prin care s-a pus punct acestei „afaceri” judiciare. Instanţa a respins toate pretenţiile şi l-a obligat pe Mălăieşteanu să mai achite 50 de milioane de lei, alte cheltuieli de judecată.

12 noiembrie: Factura totală e în creştere

Mălăieşteanu trebuie să achite acum încă 50 de milioane. Dacă nu o face, vom declanşa noi proceduri de executare silită care pot creşte factura finală.

Eu mă întreb doar ce interese trebuie să fie în spatele unui grup care e dispus să consume aproape jumătate de miliard de lei pentru a stresa un amărât de jurnalist ?

Sfatul meu pentru toţi colegii care ştiu ce înseamnă stresul unui proces este să urmaţi această reţetă. Să-i punem să plătească cu vârf şi îndesat pentru că ne hărţuiesc în instanţe deşi ştiu că ceea ce am scris este adevărat şi că nu am făcut altceva decât să profesăm meseria care ne-a ales sau pe care am ales-o.

Alte detalii aici:

http://www.ne-cenzurat.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=460%3Aproces-de-5-miliarde-castigat-la-timisoara-cu-mafia-chestorului-securist-chirila&catid=8%3Ajustitie&Itemid=12

http://www.evz.ro/detalii/stiri/batausul-de-bani-gata-scos-basma-curata-404772.htm

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Ce face ANCOM-ul cu DSA-ul: Poliția Internetului sau un mediu online sigur și fiabil, prin respectarea drepturilor fundamentale? - Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă, 3 Apr 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024