Media literacy

Film Club- educație prin film în școlile din București

, 24 Feb 2015

 

Film Club România este un proiect pilot de educație prin film și educație cinematografică derulat de ActiveWatch, alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, în perioada februarie-decembrie 2015. Încercăm prin această inițiativă să testăm un model britanic de succes care este implementat în prezent în peste 7000 de școli din UK.

 

Film Club România face parte dintr-un proiect european mai mare ce se desfăsoară în perioada 2014-2015 în România, Cipru și Catalunia (Spania) sub coordonarea unei organizații britanice, Film Literacy Europe. Proiectul este parțial finanțat de Comisia Europeană, prin programul Creative Europe- Media.

Programul se adresează școlilor din învățământul preuniversitar și elevilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. ActiveWatch, împreună cu ISMB, au selectat 60 de școli din București care iau parte la proiectul pilot în perioada februarie-decembrie 2015. În fiecare școală există unul sau doi profesori coordonatori care se îngrijesc de atragerea de membri în cluburile de film din rândul elevilor, realizează proiecții săptămânale cu filme din catalogul pus la dispoziție gratuit de ActiveWatch și partenerii săi naționali și internaționali, moderează discuțiile post-vizionare și încurajează elevii să intre pe site-ul www.filmclubromania.ro pentru a oferi note filmelor și a scrie recenzii.

Platforma www.filmclubromania.ro pune la dispoziția școlilor o metodă usoară de a selecta, comanda, viziona și dezbate filmele. De asemenea, testăm în parteneriat cu Filmbank și Swank Motion Pictures, un player online de video la cerere. (VOD). Din cele 41 de filme din catalogul pus la dispoziția școlilor din România, 22 sunt disponibile online pe o platformă tip VOD, iar restul pe suport DVD. Catalogul cuprinde atât blockbustere americane, cât și documentare și filme europene și românești premiate în festivaluri.

Ramona Sârbu, coordonatoarea programului EducaTIFF s-a îngrijit de selecția de filme europene și românești. Acesteau au fost puse gratuit la dispoziția școlilor din România pe durata proiectului pilot cu sprijinul unui număr de 11 parteneri naționali: case de producție, distribuitori și festivaluri.

Ținând cont că Film Club este un proiect pilot, în paralel cu activitățile din școli, se va realiza și o evaluare a întregului program pentru a avea o imagine cât mai clară a întregului proces, a impactului și a lucrurilor ce trebuie corectate sau îmbunătățite. Metodologia și raportul final de evaluare sunt realizate de o echipă de cercetători de la Universitatea Autonomă din Barcelona, împreună cu evaluatori naționali din România și Cipru. Scopul raportului de evaluare este de a oferi informații relevante care să susțină continuarea și extinderea programului, precum și obținerea de noi surse de finanțare și convingerea Ministerului Educației de a susține educația prin film și educația cinematografică în școli.

 

De ce avem nevoie de educație cinematografică?

Educaţia cinematografică stimulează învăţarea şi percepţia critică, analizele şi dezbaterile asupra emoţiilor şi subiectelor stârnite de filme. De asemenea, prin educaţia cinematografică, copiii şi tinerii devin capabili să folosească filmul ca sprijin al propriei creativităţi, iar industria filmului trebuie să le respecte opiniile.

România nu are bifate competenţe de “media literacy” şi “film literacy” la nivel de curriculum de învăţământ public naţional.

Media & Film Literacy reprezintă una din priorităţile Comisiei Europene, care a cerut statelor membre să facă eforturi pentru a include astfel de ore în programa şcolară.

„În timpurile în care trăim, analfabetismul este definit şi prin incapacitatea de a pricepe şi utiliza imaginile în mişcare de pe un ecran, nu doar textul, şi de a manevra camera video şi tastatura, nu doar pixul. Copiii şi tinerii trebuie să fie apţi din ambele puncte de vedere pentru a participa totalmente în Societate.”  (Film: 21st Century Literacy, A strategy for film education across the UK, 2008, de British Film Institute, UK Film Council, Film Club, Film Education, First Light & Skillset).

 

Pagina oficială a proiectului: www.filmclubromania.ro 

Lista completă de școli înscrise în proiectul pilot este disponibilă AICI

Catalogul de filme este disponibil AICI

 

Contact: Sorina Untu- coordonator proiect / [email protected] / 0735.215.586

 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Nu votați o variantă chinezească a Legii deepfake!

Scrisoare deschisă, 12 Feb 2024

Lansarea ghidului ”Educație media pentru implicare civică” pentru profesioniștii din educație

Știre, 21 Apr 2023

Implicarea civică a tinerilor in infografice

Știre, 7 Feb 2023