Bună guvernare

Recompense bănești de la Gabriela Firea pentru șoferii Bucureștiului. UPDATE

, 16 Oct 2018

OPTAR - Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România, împreună cu alte 21 de organizații și grupuri civice semnatare, reclamă incompetența Primăriei Municipiului București în domeniul mobilității urbane și solicită membrilor Consiliului General al Municipiului București să respingă proiectul de hotărâre pentru aprobarea programului Stimularea Mobilității și descongestionarea traficului din Municipiul București. 

Alocarea de fonduri publice pentru decontarea combustibililor pentru utilizarea autoturismului va duce la o formă de subvenționare a utilizării transportului motorizat individual, asta în condițiile în care toată energia și fondurile publice ale instituției publice trebuie să fie îndreptate spre măsuri care să ducă tocmai la descurajarea acestui comportament. Mai mult, este greu de imaginat o metodologie de implementare pentru un astfel de program, existând un potențial mare de utilizare a acestor fonduri altfel decât conform cu scopul declarat în această hotărâre.  

Primarul Municipiului București propune Consiliului General un proiect de hotărârecare, pe lângă alte  măsuri, presupune decontarea combustibilului, în valoare de până la 500 RON/lună pentru utilizarea în comun a mașinilor personale de către părinții care se asociază pentru a-și duce împreună copiii la școală şi până la 500 RON/lună pentru adulții care se asociază pentru a se deplasa împreună prin regiunea București-Ilfov. 

Dacă ne uităm la autorităţile alese drept model de administraţia Firea, vedem că, pentru aceeaşi problemă, autoritatile din Viena au adoptat următoarele soluţii:

-      Realizarea de trotuare accesibile pietonilor;

-      Realizarea de trasee sigure pentru biciclete;

-      Realizarea de trasee dedicate transportului public (inclusiv pentru TAXI şi biciclete);

-      Blocarea accesului autovehiculelor pe străzile din jurul școlilor la orele începerii cursurilor pentru a descuraja părinții să folosească transportul copiilor cu autoturismul la școală.

Măsurile adoptate în Viena sunt în acord cu planurile de dezvoltare durabilă a oraşului. Cu toate că Bucureştiul a adoptat un plan similar, soluţiile propuse de Primăria Capitalei sunt contrare principiilor care îl guvernează. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a fost aprobat de CGMB (și, ulterior, ignorat de PMB) chiar în acest mandat.

 

În schimb, în loc să adopte măsuri verificate de mii de oraşe, Primăria Capitalei propune un nou experiment pentru traficul din Bucureşti, propunând un program pilot prin care să stimuleze transportul copiilor cu autoturismele la școală. Pe lângă nocivitatea propunerii, Primăria educă noile generaţii să li se pară firesc să se deplaseze cu autoturismele prin oraş, acest fapt contravenind principiilor dezvoltării durabile.

Costuri= 500 lei/lună pentru un grup de maxim 4 copii

Poluare = DA

Beneficii (!!) = sedentarism pentru copii și insoțitori

Probleme identificate = posibilitatea de creștere a parcului auto prin încurajarea deținerii și utilizării de autoturisme.

În final, apreciem că acei părinţi care au dorit și putut să se organizeze așa încât să împartă utilizarea mașinii personale cu vecinii, deja au făcut acest lucru, fără să aștepte stimulente financiare. În acelasi timp, remarcăm dezinteresul Primăriei Capitalei pentru problemele participanților vulnerabili la trafic (pietonii și biciclistii) prin refuzul de a aplica măsurile urgente prevăzute de PMUD în scopul acomodării lor în siguranță în traficul din București.

Solicităm renunțarea la măsurile de stimulare a utilizării autovehiculelor în deplasările personale și implementarea Planului de Mobilitate Urban Durabilă, aşa cum a fost realizat de echipele interdisciplinare de experti, PMUD având avizul tuturor administratiilor locale din regiunea Bucuresti - Ilfov. 

Măsura este una tipică pentru Primăria Municipiului București, care alege să rezolve problemele Bucureștiului prin vouchere și premii în bani, însă problema poluării și a congestiilor urbane sunt atât de grave în București încât nu avem timpul necesar pentru experimente populiste și care sunt susceptibile de a eșua. 

Organizații semnatare, alături de OPTAR:

 

ActiveWatch

Agent Green

Asociația Ecopolis

Asociația Greenitiative

Asociatia Inițiativa Prelungirea Ghencea

Asociatia Peisagiștilor din România - Filiala București

Asociația Reper21

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Floreasca Civică

Fundația Comunitară București

Greenpeace România

Grow Up Romania

Grupul Civic Iancului

Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu

Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff

Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei

Grupul de Oponență Ciurel - A1

Grupul Floreasca

Grupul Parcul Herăstrău

MaiMultVerde

Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR)

Terra Mileniul III

UPDATE: PROIECTUL A FOST RESPINS IN CONSILIUL GENERAL - vezi stirea Hotnews.ro

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024