Bună guvernare

Premierul Victor Ponta invită la fraude electorale

, 29 Mai 2013

ActiveWatch a cerut astăzi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia poziție, conform obligațiilor care îi revin prin Articolul 30 Alin. (1) din legea în baza căreia funcționează*, cu privire la atacurile de săptămâna trecută ale premierului Victor Ponta la adresa independenței justiției.

Cu prilejul numirii în funcții a noilor procurori șefi ai principalelor parchete din țară, premierul, după ce i-a asigurat că nu trebuie să se simtă „datori” față de autoritățile care i-au adus în funcții, a ținut să adauge că „nu vreau să mai văd, ca anul trecut, scene din anii ‘50, cu procurori din vacanţă care cercetează oameni de la ţară”. Referirea la anchetarea suspiciunilor de fraudă electorală pe care procurorii de la mai multe parchete din țară au realizat-o – în condițiile în care au existat localități în care se prezentaseră la urne mai mult de 100% din populația înscrisă pe listele electorale – constituie o gravă imixtiune în actul de administrare a justiției. Dacă premierul Victor Ponta avea suspiciuni cu privire la ancheta derulată de procurori atunci ar fi trebuit să apeleze la căile procedurale legale, sesizând Inspecția Judiciară și evitând astfel formulări ce pot fi interpretate ca imixtiuni ale politicului asupra justiției.

Reamintim că premierul Victor Ponta nu mai este un politician aflat în cursă electorală și că a devenit – în virtutea unei Constituții șchioape, care stabilește subordonarea procurorului față de executiv – șeful procurorilor din România. În această calitate, „voința” sa este ordin. Iar ordinul de a nu mai fi „cercetați oameni de la țară” înseamnă că fraudele electorale vor fi șterse de pe agenda preocupărilor parchetelor, ceea ce se poate interpreta ca invitație la furt electoral.

În plus, pentru a nu lăsa loc de dubii, premierul Ponta a explicat, pronunțându-se cu privire la „dosarul transferurilor”, ce înțelege domnia-sa prin „independența justiției”: „Dacă au greșit, înțeleg că e vorba de evaziune fiscală, să plătească, dar un sportiv ca Gică Popescu nu merita umilit. N-aș fi fericit să-l văd la închisoare”.

Remarcăm că premierul își anunță condiția fericirii cu privire la soarta unui dosar care în curs de judecare, un dosar în care procurorii cer condamnarea – între alții – și a lui Gică Popescu. Repetăm, procurorii nu sunt independenți față de executiv așa cum sunt judecătorii.
De aceea, cerem Consiliului Superior al Magistraturii să se sesizeze și să-l avertizeze public pe premierul Victor Ponta în vederea încetării presiunilor exercitate de către acesta asupra actului de justiției.

* LEGE Nr. 317 Republicată* din 1 iulie 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii
Art.30, Alin (1) Consiliul Superior al Magistraturii are dreptul şi obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii apără reputaţia profesională a judecătorilor şi procurorilor.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024