Bună guvernare

Minimalizarea alegerilor și campaniei – un demers profund antidemocratic

, 11 Dec 2011

Comentariile ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei cu privire la proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat în anul 2012, precum şi pentru modificarea legii administraţiei publice locale nr. 215⁄2001, publicat pe site-ul Ministerului Administrației și Internelor: Comasarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale și pentru Camera Deputaților și Senat va avea consecințe negative asupra bunei desfășurări a campaniei electorale prin serviciile de programe audiovizuale publice și private.

ActiveWatch consideră că propunerea de organizare a alegerilor locale și parlamentare în aceeași zi: - va limita sever accesul competitorilor electorali și al candidaților în programele audiovizuale, - va restrânge dreptul la informare al cetățenilor și - va inhiba până la anihilare dezbaterile electorale în mediul audiovizual, principala sursă de informare a alegătorilor.

Practic, proiectul de lege propune organizarea concomitentă a două campanii electorale cu mize și subiecte de dezbatere semnificativ diferite, mărind totodată numărul competitorilor electorali. Acest fapt va avea consecințe directe asupra modului de reflectare a campaniei în programele audiovizuale. Ținând cont de considerentele economice la baza producției audiovizuale și modul în care radiodifuzorii au mediatizat campaniile anterioare, este exclus ca spațiul de emisie acordat știrilor și dezbaterilor electorale să fie dublat ca să facă față celor două campanii cu desfășurare concomitentă. În campaniile anterioare, își disputau vizibilitatea aproximativ 3000 de candidați pentru alegerile parlamentare, respectiv 4700 pentru locale; în cazul comasării alegerilor, numărul lor va crește la aproximativ 8000 pentru același interval de o lună. Această situație va influența decisiv selecția informației și calitatea dezbaterilor electorale în detrimentul informării corecte a alegătorilor.

Mai mult, mediatizarea la pachet a două campanii cu tematici și mize electorale distincte va crea confuzie în rândul alegătorilor. Atât radiodifuzorii, cât și candidații se vor afla într-o permanentă competiție între discursul relevant pentru comunitățile locale și cel cu reprezentare națională.

Pe fondul scăderii interesului cetățenilor în viața politică și a participării la vot reduse, propunerea de comasare a alegerilor, și deci a campaniei electorale, este un semnal că, pentru politicieni, dreptul cetățenilor de a se informa și de a-și alege reprezentanții în cunoștință de cauză nu sunt importante. Este nevoie de o lege care nu încalcă flagrant dreptul alegătorilor la informare și dezbatere reală și care să faciliteze accesul candidaților în mass media într-un mod echilibrat și corect.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024