Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Poziție Politică fără Bariere: dezbatere și pseudo-dezbatere

, 15 Iun 2015

Ședința de azi a Comisiei Comune pentru Legile Electorale a luat în dezbatere aprobarea Legii privind alegerile parlamentare, în ciuda demersurilor și avertismentelor transmise de Campania „Politică fără Bariere” încă din 22 mai și 3 iunie. Cel mai probabil, deputații vor adopta mâine, 17 iunie, proiectul de lege, tot în absența dezbaterilor de substanță.

În ultimele 2 săptămâni, formațiunile politice reprezentate în Comisie au refuzat orice formă de dialog, consultare sau dezbatere pe marginea textului rezultat din plenul Senatului, demonstrând o gravă lipsă de considerație față de câteva drepturi fundamentale ale mai multor categorii de electorat.

În absența accesului la ultima formă a proiectului de lege și la propunerile de amendamente, Campania „Politică fără Bariere” atenționează încă o dată asupra deficiențelor identificate încă din 3 iunie:

  • Proiectul conține prevederi discriminatorii față de migranții interni și externi, cetățeni români care vor avea de depășit bariere dificile pentru a-și exercita dreptul de vot la alegerile din noiembrie 2016; proiectul conține prevederi discriminatorii și față de organizațiile minorităților naționale, precum și față de cetățenii din județele cu populație mare;
  • Proiectul conține privilegii pentru partidele parlamentare, cel puțin în privința modului de constituire a birourilor electorale; de asemenea, pragul de 5% favorizează partidele mari, iar cerința de a prezenta semnături de susținere în număr de 1% din listele electorale defavorizează partidele mici; revenirea la sistemul proporțional al listelor închise, neînsoțit de reglementarea „votului alb,” „votului nul” și/sau „votului împotriva tuturor,” favorizează partidele care au deja demnitari/parlamentari aleși din exercițiul electoral anterior;
  • Proiectul de lege contine o anexă („Anexa nr. 1” menționată în art. 5, alin. 4) care nu a fost publicată în momentul adoptării în Senat și nici nu este publicată pe site-ul Camerei Deputatilor, până în ziua adoptării avizului Comisiei.
  • Nu doar că proiectul a fost adoptat departe de ochii publicului, fără consultări cu organizații relevante ale societății, dar conține prevederi care mențin sau chiar promovează opacitatea, întrucât ședințele birourile electorale nu sunt publice, observatorii electorali nu pot avea acces la întreg procesul electoral (ci numai la momentul alegerilor propriu-zise), iar îndemnul de a veni la vot ar putea fi incriminat ca propagandă electorală, dacă se desfășoară după încheierea campaniei electorale.

Din toate aceste motive, Campania „Politică fără Bariere” a decis să nu cauționeze procesul care a dus la acest proiect de act normativ prin prezența la ședința de azi a Comisiei comune și se distanțează de acest proiect de lege, care nu reprezintă un pas înainte. Față de proiectul legii privind alegerile parlamentare, Campania „Politică fără Bariere” studiază posibilitatea de a-i cere Președintelui României să întoarcă proiectul spre reexaminare în Parlament.

 

Dorim să insistăm asupra faptului că opacitatea Comisiei nu ne împiedică doar pe noi sau alte organizații ale societății civile să avem acces la motivația din spatele textului legii. Lipsit de informație, întregul electorat se află în imposibilitatea de a înțelege o lege fundamentală pentru procesul democratic.

 

Mai multe informații găsiți accesând pagina Campaniei Politică fără Bariere.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Ce face ANCOM-ul cu DSA-ul: Poliția Internetului sau un mediu online sigur și fiabil, prin respectarea drepturilor fundamentale? - Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă, 3 Apr 2024

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024