Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Campania Politicǎ fǎrǎ Bariere nu s-a terminat; avem noi obiective

, 22 Aug 2015

Coaliţia Politicǎ fǎrǎ Bariere şi-a îndeplinit cea mai mare parte a obiectivelor pe care şi le-a asumat în urmǎ cu nouǎ luni, obiective subsumate principiului eliminǎrii barierelor din calea participǎrii cetǎţenilor la viaţa politicǎ:

  • posibilitatea înfiinţǎrii unui partid cu numai trei membri fondatori, fǎrǎ restricţii de teritorialitate;
  • condiţii similare pentru candidaţii independenţi şi partidele politice privind participarea în alegeri şi obţinerea unui mandat în consiliile locale şi judeţene;
  • eliminarea depozitului financiar pentru validarea candidaturilor pentru Parlament;
  • eliminarea prevederilor care interziceau cetăţenilor să semneze pentru susţinerea mai multor candidaturi.

Alte obiective au fost îndeplinite doar parţial:

  • a fost eliminat caracterul imperativ al atribuirii de sedii cu chirii subvenţionate pentru partide, dar a rǎmas posibilitatea unor asemenea atribuiri, dupǎ criterii netransparente;
  • a fost legiferatǎ înscrierea oricǎrei candidaturi la alegerile locale şi parlamentare pe baza unei liste de susţinǎtori, dar numǎrul de semnǎturi solicitat este departe de a fi rezonabil, mai ales la alegerile locale.

Obiectivul finanţǎrii de la bugetul public a tuturor partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi, indiferent dacă sunt sau nu parlamentare a rǎmas în stadiul de deziderat.
Dorim să remarcăm că dezbaterea care a acompaniat procesul legislativ nu a fost suficient de robustă și, în fapt, calitatea ei s-a deteriorat în timp, din vina exclusivă a conducerii Comisiei parlamentare de resort. Lipsa de dezbatere a dus la texte criticabile și, uneori, cu efecte perverse. Astfel, o parte din criticile noastre ar fi fost perfect evitabile dacă membrii Comisiei s-ar fi aplecat cu mai mare atenție asupra observaţiilor transmise de către societatea civilă și dacă ar fi implicat în discuție mai multe voci.

Pentru cǎ nu ne-am îndeplinit toate obiectivele, şi pentru cǎ odatǎ cu modificarea legilor electorale au apǎrut noi bariere, Politicǎ fǎrǎ Bariere îşi va continua activitatea. În perioada urmǎtoare, acţiunile campaniei vor fi structurate pe urmǎtoarele dimensiuni:

  1. Obiective ce rezultǎ din nefinalizarea obiectivelor asumate în prima etapǎ.
    1. Eliminarea criteriilor actuale de radiere a partidelor, care restricţioneazǎ dreptul de asociere în partide locale sau judeţene. Din acest motiv am solicitat deja controlul de constituţionalitate.
    2. Aducerea la un nivel cu adevǎrat rezonabil, în spiritul recomandǎrilor Consiliului Europei, a cerinţelor privind numǎrul de semnǎturi necesare înregistrǎrii candidaturilor, mai ales la alegerile locale.
    3. Corectarea deficienţelor Legii finanţǎrii partidelor şi a campaniilor electorale, lege care favorizeazǎ partidele parlamentare şi defavorizeazǎ partidele locale; considerǎm cǎ o condiţie a transparentizǎrii finanţǎrii partidelor ar fi punerea Registrului partidelor sub jurisdicţia AEP.
    4. Eliminarea prevederii din Legea alegerilor parlamentare care condiţioneazǎ accesul la vot de deţinerea unor documente de rezidenţǎ eliberate de alte state.
  2. Vom milita pentru legiferarea în timp util a votului la distanţǎ, astfel încât sǎ poatǎ fi utilizat la alegerile parlamentare din 2016, cu respectarea urmǎtoarelor principii:
    1. Posibilitatea utilizǎrii votului la distanţǎ în condiţii egale atât pentru cetǎţenii din ţarǎ, cât şi pentru cei din strǎinǎtate;
    2. Eliminarea barierelor birocratice la solicitarea votului prin corespondenţǎ (înlocuirea, în funcție de preferințele/posibilitățile alegătorului, a dovezii rezidenţei prin declaraţia pe proprie rǎspundere);
    3. Organizarea unor dezbateri publice consistente în vederea adoptării reglementărilor votului la distanță, cu participarea tuturor celor interesați. Inițiatorii legii trebuie să prezinte și estimarea costului aplicării votului la distanță.
    4. Asigurarea tuturor mecanismelor de siguranță pentru a minimiza riscul fraudei electorale sau încălcarea de către factori externi a secretului votului
  3. Vom cere introducerea votului negativ explicit în toate tipurile de scrutin – existenţa unui patrulater cu menţiune de tipul „Niciunul dintre aceştia”; în prezent, la alegerile parlamentare votul alb este contabilizat separat de cel nul, dar lipseşte explicitarea semnificaţiei.
  4. Politicǎ fǎrǎ Bariere se va implica în monitorizarea implementǎrii modificǎrilor legislative şi a desfǎşurǎrii alegerilor din 2016:
    1. Înregistrarea noilor partide; asistarea acestora, îndeosebi pentru evitarea radierii;
    2. Comunicarea cǎtre alegători a noilor prevederi legale privind înregistrarea prealabilă care implicǎ demersuri ce trebuie întreprinse în lunile premergǎtoare alegerilor (solicitarea votului în localitatea de reşedinţǎ, a votului prin corespondenţǎ etc.);
    3. Elaborarea unui ghid privind desfǎşurarea campaniei în audiovizual;
    4. Observarea procesului electoral.
  5. Ne vom implica în modificarea legii pentru alegerea Preşedintelui şi a celei pentru Parlamentul European, în sensul creşterii participǎrii cetǎţenilor la viaţa politicǎ.
  6. Vom insista pentru respectarea angajamentului asumat de cǎtre principalele partide politice ca, dupǎ revizitarea tuturor legilor electorale, sǎ treacǎ la elaborarea unui Cod electoral care sǎ unifice legislaţia electoralǎ. Cu aceastǎ ocazie, vom cere corectarea unor vicii de fond al legilor care au fost promulgate în acest an, mai ales:
    1. alegerea primarilor în douǎ tururi;
    2. trecerea la un sistem de vot proporţional cu liste semi-deschise pentru alegerea parlamentarilor;
    3. reducerea pragurilor electorale.

Inițiatori (membri PfB):
ActiveWatch
Asociația E-Civis
Asociația Civitas ’99
Asociația Funky Citizens
Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală
Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni
Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale – CENTRAS
Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe
Asociația România Vie
Centrul pentru Jurnalism Independent
Comunitatea Uniți Salvăm
Expert Forum
Fundația pentru o societate deschisă
Grupul pentru Democrație Participativă – Plenum
Rezistența Urbană

Susținători (actualizat 09.09.2015):

Asociația Ateliere fără Frontiere
Asociația Civicus Romania
Asociația Neuer Weg
Asociația pentru Minți Pertinente – AMPER
Centrul Român de Politici Europene
Fundația Alpha Transilvana
Fundația Caesar
Inițiativa pentru Responsabilitate Civică
Liga Studenților Români din Străinătate

Lista de susținători este deschisă. Dacă reprezentați un ONG/ grup de cetățeni și doriți să susțineți campania trimiteți un mai către Andrei Tiut (Civitas ’99) la adresa pfb@tiut.info

Mai multe informații găsiți accesând pagina Campaniei Politică fără Bariere.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024