Bună guvernare

Amicii Curții Constituționale

, 27 Oct 2013

Azi, 28 octombrie, la ora 11.00, reprezentanții APADOR-CH și ActiveWatch au depus la Curtea Constituțională o informare „Amicus curiae” prin care aduc la cunoștința Curții punctul de vedere al societății civile referitor la neconstituționalitatea unor articole din Ordonanța privind insolvența, ce discriminează societățile media.

Aceste demers este ultima șansă pe care o avem în această speță, după repetate încercări de a-l determina pe Avocatul Poporului să-și facă datoria și să atace la Curtea Constituțională Ordonanța nr. 91/2013, privind insolvența, pe motiv că articolele 81 alin. 3 si a art. 348 discriminează societățile media.

Organizațiile semnatare cunosc faptul că, din punct de vedere procedural, nu au calitatea de intervenient (parte) în acest contencios constituțional. Tocmai de aceea, ele formulează prezentul amicus curiae - instituție juridica distinctă de cea a intervenției și care este recunoscută ca atare de instanțele din sistemele de drept de tip common law, spre exemplu, de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Prin amicus curiae este permis celor care au o expertiză într-un anumit domeniu (în speță, respectarea drepturilor omului, libertatea presei) să ajute instanța, ca “prieteni ai instanței”(amicii curiae), prin furnizarea, cu rol consultativ, de informații/observații relevante pentru soluționarea unei cauze importante.

Amicus curiae este forma cea mai des folosită de diferite organizaţii neguvernamentale, prin care îşi exprimă propriile puncte de vedere cu privire la aspecte ale unor procese aflate în curs, atunci când drepturi ale omului au fost sau pot fi încălcate.


Curtea Constituțională dezbate marți, 29 octombrie, aspectele de neconstituționalitate ale Ordonanței nr. 91/2013, în dosarul nr. 630D/2013.


Amintim că deși Ordonanța guvernului se referă la toate societățile aflate în insolvență, prezenta cauză are o mare importanță pentru libertatea presei, întrucât în cazul în care art. 81 alin. 3 si a art. 348 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență nu vor fi declarate ca neconstituționale, ele vor produce grave prejudicii presei, în principal prin creșterea vulnerabilității societăților media. Societățile media intrate în insolvență la un moment dat sunt sigurele care își pierd și licențele de emisie, conform Ordonanței, deci pentru ele momentul declanșării insolvenței este, practic, momentul intrării în faliment.


Organizațiile semnatare consideră că este foarte clară discriminarea la care sunt supuse societățile media prin art. 81 alin. 3 din OUG nr. 91/2013 si își exprimă convingerea că această încălcare a Constituției nu poate fi îngăduită de Curte, indiferent de omisiunile sau neglijențele de care a dat dovadă Avocatul Poporului.

Citiți textul complet al solicitării depuse de APADOR-CH și ActiveWatch la Curtea Constituțională - aici -

 

sursa foto: realitatea.net
 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Ce face ANCOM-ul cu DSA-ul: Poliția Internetului sau un mediu online sigur și fiabil, prin respectarea drepturilor fundamentale? - Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă, 3 Apr 2024

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024