defaultCover_media_society.png

Media & Societate Discurs public responsabil

Ghid de supraviețuire, în audiovizual, pe durata campaniei pentru Referendumul din 6-7 octombrie 2018

Știre, 23 Sep 2018

Pentru că avem în față două săptămâni de campanie dedicată Referendumului din 6 și 7 octombrie, vă invităm să contribuiți la menținerea unui cadru de dezbatere cât mai echilibrat.  

În cazul dezbaterilor și emisiunilor radio-TV puteți sesiza CNA în legătură cu derapajele de comportament și de atitudine față de actorii care dezbat subiectul Referendumului.  

Consiliul Național al Audiovizualului a adoptat săptămâna trecută Decizia 441/2018 privind reflectarea Referendumului în programele audio-vizuale. Decizia are caracter general și cuprinde doar principiile care ar trebui să guverneze dezbaterile din audiovizual. Aveți la îndemână și Codul de reglementare a conținutului audiovizual, care este mult mai detaliat și include situațiile concrete care pot fi analizate de Consiliu. Dată fiind tema sensibilă a acestui Referendum, în programele radio-TV ar trebui să urmăriți dacă invitații și/sau realizatorii respectă, cu precădere, prevederile articolelor 40 și 47 din Codul audiovizual.  

-------------------------------------------------------------

ART. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă. (6) Este interzisă utilizarea cu rea-credinţă a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în programele audiovizuale.

--------------------------------------------------------------------

ART. 47 (1) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de incitare la ură naţională, rasială sau religioasă, la discriminare şi la săvârşirea de infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război. (2) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe. (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice. (4) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

Încheiem cu o rugăminte: încercați să urmăriți emisiunile radio-TV prin filtrul Codului Audiovizual, al legii, nu prin filtrul propriilor credințe și valori. Poate nu sunteți de acord cu opiniile exprimate de o parte sau alta, însă asta nu le invalidează și nu le fac automat „sancționabile” de către lege și legiuitor. Chiar dacă aveți deja o opinie formată, încercați să urmăriți și dacă celelalte opinii sunt reprezentate corect și echilibrat. Pe scurt, nu lăsați ura și reaua-credință să infesteze dezbaterile din spațiul audio-vizual.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024