The Kiss/ Sărutul, album multisenzorial de fotografie

, 10 Apr 2017

Lansare: 11 aprilie 2017, la Teatrul Apollo, 19:00.

 
Artist - fotograf: Mihai Barabancea
Editor - ActiveWatch
Partener: Asociației Nevăzătorilor din România
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Persoanele implicate în realizarea proiectului:
Prefața realizat de: Jonathan Lahey Dronsfield
Counselor: Monica Stan
Tactile Graphics: Cristiana Costin
Book design & Cover Design: Paul Dersidan
Photo Retouching: George Mocanu
Braille: Iulian Lesneanu, Claudiu Constantin
PrePress: Square Media
Music: PC Harem, LaCrima
Vj ing: Dan Basu
Cyber: Tessellat
 
 
 
 
 
 
V-ați întrebat vreodată cum visează persoanele nevăzătoare?, Care sunt percepțiile lor despre imaginile care rulează în mintea lor și cum ar putea prinde o formă tangibilă?
 
Povestea albumului multisenzorial de fotografie, „The Kiss/ Sărutul” sugerează experiența onirică a unei persoane cu deficit de vedere.
Imagini care îl bucură, îl bântuie, îl obsedează. Astfel, fanstasmele cotidiene devin tangibile.
 
Problemele de vedere sunt transformate dintr-un deficit, într-un avantaj unic prin abordări vizuale originale, care transced limitele fotografiei și ne reamintesc că imaginile sunt reprezentări ale unor realități interioare și nu simple captări de stimuli exterior. Albumul multisenzorial de fotografie te îndeamnă, filă cu filă, să renunți la a vedea și să cauți să simți. „A vedea” devine astfel un simț intern, al minți, căpătând un sens simbolic-filosofic, nu senzorial-fiziologic, aducând astfel fotografia în sfera capacităților imaginative-interpretative mai mult decât a celor perceptual-vizuale.
 
 
Imaginile incluse în „albumul multisenzorial de fotografie sunt dinamice, sunt realizate din perspective mai puțin obișnuite, sunt surprinse din unghiuri și încadraturi neconvenționale, cu un grad de obscuritate ridicat, tocmai pentru a diminua înțelegerea și a spori simțurile. Parcurgerea lor funcționează ca un imbold pentru imaginație. Fotografiile enigmatice, în negru amniotic, au structuri tactile pe care le puteți explora cu mâinile. Limbajul Braille este stratificat în partea de sus a imaginii, similar cu un nor de date. Imaginea mentală percepută este o interacțiune între senzația tactilă a imaginii reale și imaginația a ceea ce ar putea fi.
 
Albumul multisenzorial se adresează în egală măsură celor care pot vedea și le este accesibil și celor care au deficiențe de vedere.
Prin acest proiect am dorit să extindem audiența artei fotografice către comunități defavorizate și să depășim limitele convenționale ale artelor vizuale. Când utilizați funcțiile cognitive ale creierului cum ar fi memoria, imaginația și emoțiile nu aveți nevoie de organele văzului. Nu există diferență dintre cei cu vedere și nevăzători. Aceste aspecte reușesc să nu ne mai separe. 
 
 
Photo credits: Nicu Ilfoveanu

Share această pagină: