FOTO. Sunt doctor rom (expoziție | 2016)

, 23 Oct 2016

Adina, Alina, Raluca, Andrei, Carmen, Cătălin, Corina, Cristian, Daniel și Sorin au ales să învețe o viață întreagă să îi vindece pe ceilalți. Ei sunt doar zece dintre tinerii romi care studiază în domeniul medicinei și care au obținut burse academice în cadrul Roma Health Scholarship Program. Fotograful Petruț Călinescu a documentat activitatea lor din spitalele din România timp de 4 luni și ne oferă o perspectivă inedită despre tinerii romi de astăzi.

Timp de două săptămâni, până pe 30 octombrie, fotografiile vor circula în București, de la stația Pipera până la stația Berceni, într-un metrou expoziție. Vineri, 28 octombrie, începând cu ora 18:00, fotografiile vor fi expuse la Meșteshukar Butiq, în strada Edgar Quinet nr. 7, București în cadrul unui eveniment deschis tuturor.

Carmen Andreea Boroghină - proaspăt absolventă a Facultății de Medicină Dentar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași

„Am încredere în noțiunea de evoluție prin educație, în faptul că o generație de specialiști poate spulbera prejudecăți.”

 

Cristian Irimescu - student anul al IV-lea al Facultății de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București

„Provin dintr-o familie de cărămidari și fierari. În liceu am fost bătut de colegi pentru că eram rom, iar la limba română eu nu luam mai mult de nota 5. Dar n-am renunțat: media mea la bacalaureat a fost 9,50 iar la medicină am intrat cu 9,73.”

 

Adina Corobuță - medic rezident pneumologie, Institutul Regional de Oncologie, Iași

„Când mi-am asumat public etnia, nu am întâmpinat dificultăți, dar mi s-au cerut adesea explicații: cum de un rom a devenit medic?”

 

Alina Călin - medic rezident chirurgie generală, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”, Iași

„Bisturiul nu face diferența de etnie. Asta mă încurajează și mai mult să evoluez ca medic chirurg, să mă dezvolt în carieră.”

 

 

Cătălin Duminică - medic rezident medicină internă, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, Galați

„Un medic rom poate fi privit inițial cu neîncredere, din cauza prejudecăților din societate, dar în rândul comunităților de romi acesta va fi întotdeauna un model demn de urmat.”

 

Daniel Stanciu - medic rezident chirurgie pediatrică, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodovska Curie”, București

„În anii de facultate am avut surpriza să aflu că nu sunt singurul medicinist de etnie romă. Ca medic rezident am avut șansa să cunosc medici de etnie romă foarte dedicați. Asta e o dovadă că poți realiza orice dacă ești determinat.”

 

Andreea Raluca Ștefănescu - studentă anul al V-lea a Facultății de Medicină și Farmacie, Unversitatea „Dunărea de Jos”, Galați

„În școala primară învățătoarea ne așeza în ultimele bănci pe mine și pe ceilalți câțiva colegi de etnie romă. Dar eu nu am renunțat să visez că voi deveni farmacistă. Cred că vom reuși cu toții dacă vom da dovadă de implicare și profesionalism.”

 

Sorin Lăcătuș - student anul al VI-lea al Facultății de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași

„M-am născut cu o malformație congenitală la nivelul gâtului. La doar 1 an și 6 luni am fost operat de medicul care mi-a devenit apoi model în viață. Azi studiez medicina în memoria salvatorului meu, Domnul Doctor Alexandru Pesamosca.”

 

Andrei Alberto Bozgan - student anul al VI-lea al Facultății de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie, Craiova

„Pentru mine facultatea de medicină a fost singura opțiune, nu am mai aplicat nicăieri în altă parte. Sunt rom, dar nu mă simt cu nimic diferit de ceilalți colegi."

 

Corina Stanciu - medic rezident oncologie, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu", Bucureşti

„Nu știu cât de rău e să fii discriminat, dar tatăl meu știe. Eu semăn cu mama la ten. În copilărie, când mergeam la doctor, tata o lăsa mereu pe mama să intre cu mine, ca să fiu tratată mai bine.”

 

Petruț Călinescu, fotograf: “Fiecare din cele zece vizite în diferite spitale din țară m-a lăsat cu o impresie confuză: de furie și deznădejde în fața condițiilor materiale, dar și de speranță dată de entuziasmul tinerilor medici. Am tot respectul pentru ei, care își sacrifică cei mai frumoși ani din viață, încercând să aducă o schimbare.”

Roma Health Scholarship Program susține dezvoltarea academică în domeniul medicinei a tinerilor romi. Din 2008 până în prezent, peste 600 de studenți și elevi romi au primit burse academice în cadrul programului. Aceștia au fost îndrumați de mentori, au participat la tabere de advocacy, acțiuni de voluntariat și congrese medicale. Bursierii programului sunt încurajați să își asume activ etnia romă. Programul este dezvoltat în România de Roma Education Fund, ActiveWatch, Asociația Medicilor Rezidenți și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - Sastipen.

Expoziția lui Petruț Călinescu este una dintre creațiile campaniei „Sunt doctor rom”, alături de filmul documentar cu același titlu realizat de Anelise Sălan, precum și tutorialele care prezintă manevre de prim ajutor în limba romani, o premieră în materie de educație penru sănătate. Campania este realizată de ActiveWatch cu sprijinul Open Society Foundations.

Share această pagină: