Mărturie pentru jurnalismul de calitate – cele 3 materiale realizate prin Bursele Superscrieri/Avon

, 22 Sep 2014

Trei burse, trei echipe de jurnaliști și fotojurnaliști români, trei luni de intervievat, analizat, fotografiat, verificat informații, citit legi, studii, statistici, scris, rescris, editat. Proiectul experimental imaginat în primăvara acestui an de Fundația Friends For Friends - al cărui scop a fost de a construi un cadru articulat prin care mediul de business să poată susține, printr-un program de burse, jurnaliștii și fotojurnaliștii români care vor să lucreze materiale de profunzime, amănunțit documentate și atent redactate - își arată primele roade. Materialele realizate pe parcursul ultimelor luni în cadrul Burselor Superscrieri/Avon - e vorba de trei proiecte pe tema violenței domestice, finanțate cu câte 1.000 euro fiecare - au ajuns la vremea publicării.
Cele trei proiecte s-au materializat mulțumită programului Bursele Superscrieri/Avon, organizat de Fundația Friends For Friends (FFFF.ro) și Avon România. Selecția de proiecte a demarat în aprilie, iar concurența a fost neașteptat de mare pentru un program nou-lansat: pentru cele trei burse au aplicat 42 de echipe candidate, câștigătorii fiind selectați de un juriu format din 7 jurnaliști experimentați și un reprezentant Avon.


Programul de burse este cea mai nouă extensie a unui proiect care deja a prins rădăcini în România: e vorba de Premiile Superscrieri - o competiție care, de patru ani încoace, susține jurnalismul narativ și scrierea creativă de non-ficțiune din România. "Misiunea noastră declarată este de a încuraja și crește autori care, prin forța scriiturii lor, aduc în fața publicului relatări mai robuste, mai documentate, mai puțin frivole, care în final să poată genera schimbarea unei societăți tot mai ușor de manipulat și antagonizat", spune Sorin Trâncă, președintele Fundației Friends For Friends.


Primele trei materiale realizate prin programul Burselor Superscrieri/Avon au fost deja publicate. Iată unde le puteți citi:


1. "Fără antecedente penale", proiectul jurnalistei Elena Stancu și al fotografului Cosmin Bumbuț, a apărut în numărul din această toamnă al Esquire România. "Fără antecedente penale" pornește de la povestea unui cuplu zguduit de pusee de violență domestică care degenerează, tragic, în crimă, și sfârșește prin a spune o poveste chiar mai tulburătoare: aceea a unui sat de oameni gospodari care știu și văd ce se întâmplă, dar aleg să tacă în loc să se pună în calea unei fărădelegi petrecute în cadru privat. "Într-o țară în care redacțiile nu sunt dispuse să investească în materiale ample, de lungă durată, o astfel de bursă este salvatoare. Nouă ne-a oferit ocazia să documentăm un caz de violență domestică într-o comunitate tradițională, în care oamenii nu se bagă în familia altuia. Am aflat astfel povestea unui sat care, fără să vrea, a fost complice la o crimă", spune Elena Stancu.

Elena Stancu vorbește despre nevoia jurnaliștilor de a primi susținere și recunoaștere pentru crearea materialelor de calitate.


2. "Cu jumătate de inimă", proiectul jurnalistei Lina Vdovîi și al fotografului George Popescu - publicat pe platforma online violenta.decatorevista.ro; selecțiuni din material puteți citi însă și în numărul 17 al Decât o Revistă. Iar acesta nu e, spun autoarele, punctul final al proiectului, care va continua și post-bursă. "Ne-am dat seama în timpul documentării cât de important este să nu lăsăm acest subiect sub preș și să convingem cât mai mulți oameni să vorbească despre asta, ca să învățăm cu toții. Tocmai de aceea vrem să găsim puterea de a continua seria de narațiuni - vrem ca proiectul să aducă mai multe perspective unui subiect social despre care adesea fie credem că știm totul, fie despre care nu prea vrem să vorbim".


Schimbă însă oare aceste trei povești ecuația? Mona Dîrțu, care s-a ocupat de partea de mentorat a celor trei echipe, crede că formula inaugurată prin Bursele Superscrieri/Avon și-a împlinit misiunea: "Pe de o parte, jurnaliștii devotați meseriei - cei rari, gata să facă efort pentru un interviu în plus, o fotografie în plus, o verificare în plus, un sinonim în plus - își găsesc, în astfel de proiecte, un sens profesional. De cealaltă parte, companiile au prilejul, în sfârșit, de a sprijini în mod direct jurnalismul de calitate".

Prin parteneriatul cu Avon, FFFF a creat de fapt un nou mecanism de suport pentru autorii de "non-ficțiuni care schimbă lumea", spune Beatrice Weber, președintele executiv FFFF. "Am reușit, împreună cu Avon, să facem posibilă publicarea a trei materiale complexe, de substanță, care poate altfel nu ar fi căpătat formă. Putem spune, acum, că formula lansată cu Avon a funcționat și suntem gata să extindem programul de burse prin parteneriate cu alte companii interesate să susțină scriitura creativă pe diverse tematici", a încheiat Beatrice Weber.


Pentru mai multe detalii despre Bursele Superscrieri/Avon, explorați: http://ffff.ro/burselesuperscrieri/.


Publicațiile care vor să preia cele trei materiale realizate la Bursele Superscrieri/Avon sunt invitate să scrie la [email protected].
Printre susținătorii programului Bursele Superscrieri/Avon se număra: HotNews, Șapte Seri, Cațavencii, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, Dilema Veche, Decât o Revistă, Blitz TV, Marie Claire, România Pozitivă.
#Despre Fundația Friends For Friends și Premiile Superscrieri
Lansate în 2011, Premiile Superscrieri reprezintă o competiție anuală care promovează jurnalismul narativ și scriitura creativă despre oameni, evenimente și momente reale. Cu un istoric la primele 3 ediții de aproape 1000 de lucrări înscrise, cu peste 50 de câștigători și premii în valoare totală de peste 15 000 de euro, competiția își propune să încurajeze în România acele povești puternice și texte de calitate care informează corect, emoționează, modifică percepții și atitudini. În prezent, competiția se află în plină desfășurare a celei de-a IV-a ediții, autorii de non-ficțiune din România fiind invitați să se înscrie până pe 30 septembrie, pe www.ffff.ro/superscrieri.
Suntem Fundația Friends For Friends și de 4 ani ne direcționăm toate eforturile și energia să susținem creativitatea practică, dezvoltând proiecte și instrumente care să îi ajute pe oameni să își descopere potențialul creativ. Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio - gym de antrenare și dezvoltare a creativității prin exerciții și experiențe creative de grup, Biblioteca FFFF - peste 1600 de cărți utile profesioniștilor implicați în industrii creative, expoziția Ciorne 2.0 - despre cum devin ideile realitate și, nu în ultimul rând, Superscrieri (Premiile Superscrieri, Superscrierea Cititorilor și Bursele Superscrieri pe domenii de interes social).
 

Share această pagină: