FreeEx

Din momentul în care politicienii selecționează jurnaliștii, profesionalism va însemna obediență politică

, 7 Oct 2012

08.10.2012
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Centrul pentru Jurnalism Independent își exprimă îngrijorarea față de modul în care fosta conducere a TVR a demarat procesul de restructurare al televiziunii publice și solicită Comisiilor parlamentare de cultură, arte și mass-media să analizeze în regim de urgență modul în care deciziie adoptate de fosta conducere a TVR în procesul de restructurare demarat în ultimele luni respecta cadrul legal și interesul real al televiziunii publice.

Prezenta politicienilor și a unor „experti media” provenind de la posturile concurente private în comisiile de evaluare ale angajaților din TVR decredibilizează întregul proces. Mai mult, prezența politicienilor riscă să afecteze direct autonomia instituțională și independența editorială a televiziunii publice, încălcându-se prevederile art. 8 al legii 41/1994. În plus, demararea selecției în preajma campaniei electorale va exercita presiuni suplimentare asupra jurnaliștilor care acoperă subiecte electorale.

În egală măsură, ne exprimăm nedumerirea privind temeinicia deciziei de a se bloca activitatea editorială a TVR în ultimele luni, decizie ce împiedică personalul editorial al TVR să-și practice meseria, iar televiziunea publică să își ducă la îndeplinire mandatul public, așa cum este el definit de legea 41/1994. Deși conducerea pretinde că a luat această decizie cu scopul reducerii costurilor de funcționare, efectele ei practice se reduc la situația absurdă în care personalul continuă să fie să fie salariat, deși nu produce.

Organizațiile semnatare solicită persoanelor politice numite în comisiile de evaluare să dea dovadă de responsabilitate și să se retragă din cadrul comisiilor, iar partidelor politice cărora le aparțin aceste persoane - să se abțină de la orice demers care poate limita independența editorială a TVR.

Așteptăm ca noua conducere a TVR ce urmează a fi numită în această săptămână de Parlament să reia procesul de restructurare respectând prevederile legale, inclusiv contractul colectiv de muncă.

Cele două organizații susțin necesitatea procesului de reformă a televiziunii publice, finalitatea acestuia trebuind să fie recâștigarea credibilității în rândul publicului și însănătoșirea economică a instituției. Pentru a nu fi compromis, acest proces trebuie întreprins într-un mod cât mai transparent și cu respectarea drepurilor salariaților, a normelor legale și a procedurilor interne.

Facem un nou apel către clasa politică să elibereze cele două instituții publice de hățurile controlului politic și să reia procesul modificării legii 41/1994, fără de care orice proces de reformă va fi construit pe o fundație extrem de fragilă. Ne exprimăm disponibilitatea de a sprijini ca și până acum acest proces și de a participa la dezbaterea publică pe această temă.

 

Mircea Toma, președinte ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei

Ioana Avădani, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent

 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024