FreeEx

Către secția română BBC, Londra

, 8 Noi 2003

Organizatiile membre ale Conventiei Organizatiilor de Media din Romania considera ca, din perspectiva situatiei actuale a libertatii de exprimare din Romania, decizia managementului BBC sectia romana – Londra de a renunta la serviciile lui Traian Ungureanu este descumpanitoare. Traian Ungureanu este perceput in Romania ca una dintre vocile cele mai reprezentative pentru spiritul profesionismului BBC. Este considerat a fi un ziarist incisiv si liber de dependenta fata de oricare dintre actorii politici. Din perspectiva publicului din Romania, demiterea sa nu va putea fi niciodata argumentata ca fiind fundamentata pe lipsa calitatilor profesionale, probate prin esecul la un test. Traian Ungureanu trece testul de peste un deceniu. Si nu a imbatranit.

Daca aceeasi decizie ar fi fost asumata in vremi de normalitate, in conditiile in care mass media din Romania ar fi fost independenta si libera, atunci nu am fi reactionat: orice institutie media are dreptul sa-si gestioneze resursele umane cum vrea; daca vrea sa renunte la o vedeta care contribuie la identitatea postului, este treaba managementului, iar noi am fi comentat exclusiv in spatiul privat ca se comite o prostie. In actuala situatie a Romaniei, aceeasi decizie are consecinte care trec dincolo de simpla istorie a unui post de radio.

In lipsa unei explicatii verosimile, gestul sectiei romane a BBC declanseaza in Romania o cumplita neincredere in fidelitatea postului fata de valorile care l-au consacrat. Se presupune - iar reactiile publice o dovedesc - ca demiterea este efectul influentei actualei puteri politice asupra factorilor de decizie ai BBC. Au fost deja emise ipoteze care implica - poate rocambolesc - interese ale afacerilor britanice in Romania. Sau, mai specific, sacrificiul lui Traian Ungureanu este pretul platit pentru a opri (limita, intarzia?) procesul de eliminare a retransmiterii programelor BBC pe posturi romanesti. In ultimele luni, in Bucuresti, BBC-ul a pierdut 2 "gazde". Intotdeauna argumentele sunt de natura comerciala ("programele BBC nu sunt interesante pentru publicul vizat de campanie de relansare a radioului") - argument identic pentru radio STAR si pentru radio FUN. Asta se petrece in Bucuresti. Daca adaugam faptul ca la aproximativ 2 saptamani, radiouri din tara invoca argumente similare pentru decizii similare, vom descoperi ca suntem in plina campanie de evacuare a BBC-ului de pe piata audio din Romania. Iar acest fenomen se petrece - coincidenta, poate - la inceputul anului electoral. Pierderea unui jurnalist de talia lui Ungureanu intr-un moment ca acesta este, deja, extrem de importanta pentru mass media autohtona. Numarul vocilor independente s-a redus drastic si este in continuu proces de restrangere, datorita presiunilor extrem de eficiente si uneori violente ale actualei puteri politice.

Va avertizam, asadar, ca demiterea lui Ungureanu este deja citita in Romania ca fiind o proba a faptului ca PSD bate BBC. Daca dumneavoastra sunteti confortabili cu aceasta viziune, trebuie sa va asumati si faptul ca practic intreaga comunitate a jurnalistilor din Romania va priveste si spera sa gasiti o solutie pentru "recuperarea" lui Traian Ungureanu.

Conventia Organizatiilor de Media este o alianta de 33 de organizatii - sindicate si asociatii profesionale - ale jurnalistilor, editorilor, distribuitorilor, fotografilor si caricaturistilor de presa. Conventia este activa in chestiuni care tin de libertatea si auto-reglemnatrea presei, de insanatosirea mediului de afaceri in industria de media si de cadrul legal in care mass media isi desfasoara activitatea.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024