Media & Societate Media literacy

SHARP: La Slatina, Puya și educația media au făcut casă bună

, 14 Apr 2011

In perioada 1 - 4 aprilie 2011, ActiveWatch in parteneriat cu Fundatia ELMI si Scoala Generala Nr.1 din Slatina (judetul Olt) au organizat un atelier de educatie media dedicat elevilor cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani. Astfel, timp de patru zile, 14 elevi ai scolii slatinene au invatat sa descifreze mesaje media si sa produca mini-proiecte audiovizuale.

Realitatile cotidiene ale copiilor dintr-o zona social dezavantajata si preferintele lor culturale au stat la baza materialelor video pe care le-au realizat. Copiii au invatat sa distinga intre diverse tipuri de produse si mesaje mass media, sa recunoasca componentele de baza ale unei stiri si relatia discurs-imagine-sunet, tipologia cadrelor de filmare si constructia mesajelor video. De asemenea, copiii au deprins notiuni de folosire a camerei de filmat si au asistat la procesul de editare si montaj al unui material video.

Pentru a usura procesul de invatare si experimentare, copiii au fost incurajati sa isi aleaga singuri temele si modul de ilustrare. Iar imaginatia nu a lipsit deloc. Mai mult, acestia au putut intelege cum o filmare de o ora poate fi redata in doar 2 minute. Asa se explica materialul video folosit ca exemplu in procesul de editare si montaj, ilustrat cu o piesa ceruta de micii editori, „AmericanDrim” cantata de Puya impreuna cu Connect-R. Vizioneaza videoclipul AICI

Echipa ActiveWatch va reveni in Slatina pentru vizionarea tuturor materialelor video realizate in cadrul acestei actiuni. La aceasta reintalnire, copiii de la Scoala Generala nr. 1 vor avea ocazia sa vorbeasca mai mult despre noile competente dobandite.

Aceasta activitate pilot a fost organizata in cadrul proiectului european de educatie media „SHARP- A Platform for Sharing and Re/Presenting”, finantat de Comisia Europeana prin programul Lifelong Learning si coordonat de Universitatea din Pavia (Italia). Printre parteneri se afla universitati si centre de formare profesionala din alte sase state europene - Italia, Franta, Portugalia, Lituania, Cipru, Bulgaria.


Materialele video obtinute vor fi accesibile pe platforma online SHARP, unde participanti din tarile partenere le vor putea folosi intr-un proces de editare online si vor schimba impresii si informatii despre propriile realitati socio-culturale locale. UPDATE: Puteți accesa materialele video AICI

Multumim pentru participare copiilor: Cristina Stancu, Ana-Maria Fetica, Nicolas Luca, Nicu Velea, Ionut-Fernando Budica, Marius-Ionut Gulie, Marius-Daniel Petre (Dani), Mihaela-Alina Ciungu, Angelica Oprea (Angi), Andreea Barbu (Atena), Cristina Diaconu (Crys), Ionela-Andreea Mozoc, Elena Paun (Cleo), Raluca Barbu si Larisa Barbu (Lari).

Echipa: Nicoleta Fotiade, Constantina Patrascu, Luiza Parvu, Toma Peiu, Ionut Codreanu.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Nu votați o variantă chinezească a Legii deepfake!

Scrisoare deschisă, 12 Feb 2024

Nu votați o variantă chinezească a Legii deepfake!

Scrisoare deschisă, 12 Feb 2024

GRAV ATENTAT LA ADRESA LIBERTĂȚII DE EXPRIMARE A UNUI ACTIVIST CIVIC. Cazul Angi Șerban

Scrisoare deschisă, 30 Ian 2024