Primăria a ratat (iar) șansa de a fi democrat socială - locuirea socială marele absent din prioritățile PMB

, 13 Feb 2018

Primăria Municipiului București (PMB)  a ratat șansa de a fi cu adevărat social-democrată, evitând să se implice în problema locuirii pentru persoanele dezavantajate social. În schimb, a ales să dedice aproape toată activitatea S.C. Trustul de clădiri Metropolitane București S.A și obținerii de profit. Direcția Spațiul Locativ și Administrarea Fondului Imobiliar vor dispărea, iar această structură va prelua tot fondul imobiliar al PMB. Din documentele prin care se deleagă activitatea către această companie lipsește aproape total preocuparea pentru componenta socială a politicilor de locuire.

Primăria Capitalei a organizat o dezbatere publică, în data de 12.02.2018, pe marginea Caietului de sarcini și a Regulamentului în baza căruia va funcționa S.C. Trustul de clădiri Metropolitane București S.A. Noua instituție preia Spațiul Locativ și Administrația Fondului Imobiliar, deci va prelua și partea de locuire socială din agenda Primăriei Capitalei.

Asociația ActiveWatch și CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică au susținut în cadrul dezbaterii publice modificarea acestor documente, în sensul includerii unor prevederi explicite, care să acorde atenție locuirii sociale.

Documentul cu recomandări transmis este disponibil aici (documentele aflate în dezbatere publică sunt disponibile aici și aici). 

În momentul de față nicio instituție din subordinea Primăriei Capitalei nu își asuma agenda locuirii sociale. Când am întrebat Direcția de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), aceștia ne-au trimis la Spațiul locativ; City Managerul ne trimite acum de la Spațiul Locativ la DGASMB. Problema este pasată de la o instituție la altă, asta în timp ce aproape 20.000 de cereri zac nesoluționate în primăriile din București. În  luna septembrie 2017, directorul Direcției de Asistență Socială a Municipiului București declara că „în zece zile" vom avea în dezbatere publică  "Strategia de locuire în București", ca răspuns la faptul că în Strategia pentru Comabaterea Sărăciei în Municipiul București lipsește total partea de locuire socială. La acea vreme, doamna Director susținea că responsabilă pentru realizarea acestei strategii este direcția Spațiul Locativ. Cu toate acestea, City Managerul Municipiului București (Sorin Chiriță) și domnul Consilier General Culea Orlando au spus luni, în cadrul dezbaterii, că locuirea socială nu este în "portofoliul" Spațiului Locativ, deci a S.C. Holding Municipal București S.A. 

Documentele propuse de Primăria Capitalei în dezbatere publică menționează doar periferic componenta locuirii sociale. Mai mult, categoria de persoane vulnerabile social nu este una considerată prioritară în atribuirea de locuințe sociale (ele devenind prioritate,  doar după analiza unor Comisii și Comitete, deci lăsând la latitudinea unor consilieri generali decizia cu privire la prezența lor pe lista de prioritate).

Studiul public pus la dispoziție de PMB, cu privire la motivele pentru care este oportună preluarea serviciului de către nou înființata structură - societatea comercială, se limitează la a invoca texte legale care permit această preluare, fără a sublinia motivele pentru care este și oportună preluarea. Printre motivele legate de oportunitate, PMB invocă „creșterea productivității angajaților”, fără să fie explicate problemele actuale de productivitate sau impactul asupra comunității pe care îl vor avea angajații.  Mai mult, din studiu lipsesc informații esențiale precum stocul de imobile aflat în proprietatea PMB, starea acestora, situația contractelor etc. 

În momentul de față, documentele publice asumate de Primăria Capitalei în domeniul locuirii și al sărăciei fac abstracție de una dintre cele mai grave probleme - lipsa de sprijin pentru persoanele aflate în imposibilitatea de a acoperi cheltuielile chiriei pe piața liberă (în luna ianuarie 2017, erau înregistrate 17.619 cereri pentru locuire socială, în timp ce disponibile erau 4 apartamente, conform documentelor disponibile pe site-ul PMB - capturi mai jos). 

Deși există o Hotărâre de Consiliu din luna August 2017 cu privire la posibilitatea Primăriei Capitalei de a închiria apartamente de pe piața liberă cu destinația de locuințe sociale, la aproape jumătate de an distanță această hotărâre nu produce efecte. 

Sursă foto: site-ul oficial al Primăriei Municipiului București

 

Share această pagină: