Bună guvernare

Premierul Ponta s-a uns baron al justiției în România

, 6 Oct 2013

ActiveWatch și AMJ au sesizat Comisia Europeană în legătură cu atacurile prim-ministrului Ponta la adresa independenței justiției.

 

Către:

Președintele Comisiei Europene, dl. Jose Manuel Barroso
Vice-președintele Comisiei Europene, dna Viviane Reding
Comisarul European pentru Afaceri Interne, dna Cecilia Malmstrom
Secretarul-General al Comisiei Europene, dna Catherine Day Civil


ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei* și Asociația pentru Monitorizarea Justiției* vă supun atenției ultimele declarații publice ale prim-ministrului Victor Ponta, declarații care aduc o gravă atingere bunului mers al justiției în România.

Într-un interviu public acordat unui post de televiziune în data de 02 octombrie a.c., prim-ministrul și-a exprimat opinia cu privire la activitatea fostului șef al Secției I din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Lucian Papici – pe care l-a acuzat că ar fi făcut “dosare politice” și că “e un procuror băsist”. Declarațiile prim-ministrului au fost făcute în contextul revocării procurorului dintr-o funcție de conducere la nivelul DNA, înainte de expirarea mandatului ce îi fusese prelungit până în decembrie 2013.

Lucian Papici a instrumentalizat și finalizat săptămâna trecută dosarul în care colegul de partid al lui Victor Ponta, vice-premierul Liviu Dragnea, este cercetat pentru fraude electorale (dosarul “referendumului”). Papici a fost revocat din funcție de Procurorul General, domnul Tiberiu Nițu, după finalizarea cazului Dragnea, la numai o săptămână după ce fusese confirmat pentru încă trei luni ca șef al Sectiei I din cadrul DNA de către șeful DNA, Laura Codruța Kovesi.

"Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Şi lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem îi ţinem pe toţi la nesfârşit? Că moare ţara fără ei, să mai facă şi ei un dosar. Că şefi din ăştia puşi de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el... Stă şi el procuror simplu, că nu s-a născut şef. S-a terminat şi dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa şi la revedere. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susţin că Daniel Moraru, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anu trecut când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei", (Victor Ponta la postul România TV) .

Afirmațiile, cu caracter personal, referitoare la fostul șef al Secției I din cadrul DNA vin pe fondul declarațiilor făcute de prim-ministrul Victor Ponta, în cadrul aceluiași dosar, în data de 16 mai a.c.:

“nu vreau să mai văd, ca anul trecut, scene din anii ‘50, cu procurori din vacanţă care cercetează oameni de la ţară.”(sursa: mediafax.ro)

Declarațiile prim-ministrului ridică astfel serioase semne de întrebare cu privire la motivația revocării din funcție a domnului procuror Papici și reprezintă un semnal de amenințare la adresa procurorilor care instrumentează dosare ce vizează înalți oficiali guvernamentali sau politicieni de prim rang. Chiar și în condițiile în care procurorii funcționează într-un sistem de subordonare ierarhică față de Procurii generali și de Ministrul de Justiție, imixitiunea pe care domnul Victor Ponta a realizat-o prin declarațiile sale în activitatea procurorilor depășește cadrul legal existent.

Faptul că declarația a fost făcută în legătură cu revocarea unui procuror dintr-o importantă funcție de conducere a DNA, procuror care a instrumentat dosarul unui coleg de partid și guvernare al premierului Ponta, poate fi înțeles ca mesaj de intimidare adresat întregului corp de procurori.

Dar declarațiile premierului care vizează actul de justiție nu se limitează la nivelul procurorilor. Recent (7 octombrie a.c.), domnia-sa a sugerat chiar magistraților din instanțe cum anume ar trebui să soluționeze dosarul colegului său de partid, Liviu Dragnea:

"Sunt convins că judecătorii vor infirma aceste acuzaţii 100% politice, care nu mă surprind, pentru că mi le-a spus Traian Băsescu în mod direct, mie, mi-a spus, cred că a zis-o şi în public - trebuie să plătiţi pentru că aţi vrut să mă suspendaţi".
(sursa: mediafax.ro)

Victor Ponta, în calitate de Șef al Guvernului, se antepronunță cu privire la soluționarea în instanță a dosarului transmitând un avertisment indirect la adresa magistraților ce urmează să judece dosare de corupție în care sunt investigați demnitari.

Ca în cazul declarațiilor din luna mai, și acum, domnul Victor Ponta depășește limitele admisibile ale discursului public politic prin implicarea politicului în justiție ceea ce este de natură să afecteze independența sistemului judiciar și să decredibilizeze instituția DNA.

Aceste derapaje de natură sistematică din discursul public al politicienilor români nu fac decât să afecteze iremediabil și pe un timp îndelungat un sistem juridic aflat în plin proces de reformare, care rămâne încă vulnerabil în fața presiunilor politice și care nu și-a dobândit încă independența totală față de mediul politic.

Vă rugăm să folosiți toate pârghiile pe care vi le conferă poziția dumneavoastră pentru a determina politicienii României aflați la guvernare să înceteze subminarea statului de drept.

Cu stimă,

*ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public.

**Asociatia pentru Monitorizarea Justitie este o organizatie a carei misiune este imbunatatirea actului de justitie prin crearea premiselor pentru o gestionare eficienta si obiectiva a fenomenului justitiei.

sursa foto: mediafax.ro


 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024