Bună guvernare

Averea—prezumţie şi constituţie, de Codru Vrabie

, 28 Iun 2011

Codru Vrabie este reprezentantul organizațiilor societății civile în Consiliul Național de Integritate și membru în consiliul de coordonare al rețelei internaționale pentru liberul acces la informații, FOIadvocates.

 

Un copil are o minge—deseori, pentru un copil, asta e toată averea lui...  Oare a primit-o cadou, a cumpărat-o sau a furat-o?  Dacă are sub 14 ani şi bănuim c-a furat-o, există o prezumţie absolută, conform căreia nu poate înţelege ce-nseamnă proprietate şi furt, aşa încât nu poate răspunde penal pentru fapta lui.  Dacă are mai mult de 14 ani, prezumţia asta nu mai e absolută, ci relativă—altfel spus, dacă se poate proba că înţelege conceptul de proprietate şi/sau înţelege că furtul e ceva greşit, poate fi tras la răspundere penală.

Foarte multă lume s-a inflamat pe tema averilor ilicite sau nejustificate—nici ei nu mai ştiu...  Nu vreau să citesc argumentele CSM şi CCR pe tema asta—sigur sunt plictisitoare şi alimentează inutil o falsă problemă! Constituţia conţine o prezumţie privind dobândirea licită, onestă şi corectă, a averii, iar eu cred/susţin că e un lucru bun într-un stat de drept.  Vă pun la dispoziţie numai 2 argumente:  a) prezumţia asta e relativă şi  b) prezumţia asta există indiferent dacă e înscrisă în Constituţie sau nu.

Să presupunem, prin absurd, că prezumţia ar fi absolută şi s-ar aplica oricărei averi, a oricărui cetăţean.  Cu alte cuvinte, chitanţele, martorii, rudele, hrisoavele invocate prin instanţe n-ar mai putea înfrânge aparenţele, n-ar mai putea restabili dreptul de proprietate.  Dacă lucrurile ar sta aşa, nu ne-ar mai interesa ce vârstă are copilul de mai sus, cu atât mai puţin dacă înţelege conceptul de proprietate, pentru că n-am mai avea dreptul să acuzăm pe nimeni de furt.  Prin urmare, prezumţia de dobândire licită a averii este relativă!

Să presupunem, tot prin absurd, că prezumţia n-ar mai exista, dacă ar fi ştearsă din Constituţie.  În absenţa acestei prezumţii, orice miliţian m-ar putea opri pe stradă, oricând, m-ar putea percheziţiona, aproape viola sau chiar aresta sub acuzaţia că nu-i pot dovedi provenienţa cămăşii pe care o port ori a buchetului de flori pe care-l duc iubitei.  Copilul dumneavoastră ar putea fi acuzat de port ilegal de minge!  Prin urmare, prezumţia de dobândire licită a averii există (într-un stat de drept!) indiferent de textul constituţional!

restul articolului, aici

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024